Zintuigentuin

Maak kennis met de jongste uitbreiding van het park van Kasteel Geldrop. De zintuigentuin is samenwerkingsproject van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop, Kinderboerderij Geldrop en Grabbelton Kinderopvang Geldrop en het doel is natuureducatie voor jong en oud met als extra aandacht voor jeugdige bezoekers rolstoelers en mensen met beperkingen. De kinderboerderij heeft veel speelactiviteiten voor de kinderen en kunnen de dierlijke zintuigen aan de bezoekers tonen. De zintuigentuin concentreert zich op de menselijke zintuigen.

 

Foto: Magot Klaren

 

De zintuigentuin bestaat uit 2 delen:

  1. het informatie deel met vele soorten planten en informatie over onze vijf zintuigen;
  2. sinds maart 2017 is de tuin uitgebreid met “leer en meditatieve momenten” Ter ondersteuning daarvan is er nu een labyrint en doolhof inclusief speurtocht. De gids hierbij zijn de stokstaartjes. Zij wijzen met hun neuzen de juiste looproute aan.

 

Voelboxen (foto Margot Klaren)

 

Het onderhoud van de tuin, paviljoen en andere objecten wordt geheel verzorgd door vele vaste vrijwilligers, de kinderen van de Grabbelton, vrijwilligers van het Kasteel Geldrop, instituut het Laar uit Geldrop, GGZ Eindhoven en de Van der Puttschool met een groep van 14 kinderen.

 

Voor de aanleg en onderhoud is uiteraard geld nodig. De aanvragen daarvoor zijn gericht op de bedrijven in en rond Geldrop en de landelijke instellingen. Voor het jaarlijks onderhoud en vernieuwing bedragen de kosten enkele honderden euro’s. De inkomsten komen uit het NLdoet dag/Oranjefonds, steuntje in de rug van de RABO bank, particulieren giften, spontane acties van de leden door verkoop van eigen gemaakte producten bij activiteiten op en buiten het kasteel terrein.

Overige giften bestaan uit materialen geschonken door het bedrijfsleven uit Geldrop. Doelstelling van het team is om zoveel mogelijk, zelfstandig, op eigen benen te staan.

 

Labyrinth, aangelegd in 2017, gefinancierd door giften van de Nationale postcodeloterij, bedrijven en particulieren (foto M. Klaren)

 

Ieder jaar brengt de zintuigentuin iets extra's onder de aandacht. In 2016 was het zintuig ZIEN het onderwerp, In het paviljoen kan de bezoeker informatie lezen over dit onderwerp. Voorts is een tiental brailleborden in de tuin geplaatst met daaraan toegevoegd de “normaal” leesbare Haiku-spreuken.

Het thema in 2017 is "het gehoor" en wat doen doven met gebarentaal. Met onze handen kan men het gehele alfabet zichtbaar maken. Dit gegeven is verwerkt in de speurtocht van ons doolhof.

 

Klik hier voor de historie en de toekomstplannen voor de zintuigentuin.

 

Hebben we u nieuwsgierig gemaakt? Kom ook naar de tuin en ontdek.

Harry Peters, coördinator zintuigentuin.

 

Coordinator Harry Peters met twee vrijwilligers (foto Margot Klaren)

 

Verslag van een activiteit:

 

Bewoners van de Akert hebben schildertalent!

Donderdag 21 juni was een gedenkwaardige middag voor de vrijwilligers van de zintuigentuin Geldrop en de acht bewoners met hun trouwe begeleiders.Voor de derde keer dit jaar hadden we een gezellig samenzijn in de tuin en wederom prima weer voor bezoek en activiteiten.

 

Na een korte koffiepauze zijn we gaan luisteren naar wat Will van Berkel allemaal wist te vertellen over vleermuizen hun eigenschappen en zintuigen. Will heeft in een korte tijd een boeiend verhaal verteld en heeft beloofd om de volgende keer(19 juli) terug te komen maar dan een verhaal over insecten.Hierna zijn de 8 koppels (rolstoelers en begeleiders) gaan raden hoeveel soorten groenten en fruit we in de zintuigentuin hebben staan en tevens wat de benamingen zijn van de planten

 

Het werd een nek aan nek race wie de winnaar zou worden met toch uiteindelijk een echte winnaar die de gouden plak dik had verdiend. Van de 21 aanwezige producten wist de winnaar er 18 te raden! Als verrassing kregen de gasten van de Akert iets geheel nieuws voorgeschoteld:

Louis Janssen, al jaren een van de trouwste vrijwilliger van de Zintuigentuin, had voor alle deelnemers een kleine schildersezel gemaakt, mooi beschilderd en in de partytent geplaatst. Zonder kwasten, verf, doeken en voorbeelden kun je niet aan de slag. Daar had Louis allemaal voor gezorgd zodat allen direct aan de slag konden en het moet gezegd worden dat er best talenten onder de dames en heer zijn! Alle schilderijtjes zijn, als blijvende herinnering door de kunstenaars mee genomen naar de Akert.

 

Schilderen in een partytent in de open lucht met heerlijk weer! (Foto Ad Hoeks)

 

De laatste verrassing van die middag was dat alle gasten een zakje heerlijke, zelfgebakken kroepoek mee naar huis konden nemen. Met allemaal blijde gezichten hebben we deze middag succesvol af kunnen sluiten.

 

Met dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten.

Harry Peters.

 

Terug

^ Naar boven