Zintuigentuin

Welkom op de site van de zintuigentuin Geldrop

Maak kennis met de jongste uitbreiding van het park van Kasteel Geldrop. De zintuigentuin is samenwerkingsproject van Stichting Kasteel Geldrop, Stichting Kinderboerderij Geldrop en Grabbelton Kinderopvang Geldrop en het doel is natuureducatie voor jong en oud met als extra aandacht voor jeugdige bezoekers rolstoelers en mensen met beperkingen. De kinderboerderij heeft veel speelactiviteiten voor de kinderen en kunnen de dierlijke zintuigen aan de bezoekers tonen. De zintuigentuin concentreert zich op de menselijke zintuigen.

 

Foto: Magot Klaren

 

De zintuigentuin bestaat uit 2 delen:

  1. het informatie deel met vele soorten planten en informatie over onze vijf zintuigen;
  2. sinds maart 2017 is de tuin uitgebreid met “leer en meditatieve momenten” Ter ondersteuning daarvan is er nu een labyrint en doolhof inclusief speurtocht. De gids hierbij zijn de stokstaartjes. Zij wijzen met hun neuzen de juiste looproute aan.

 

Voelboxen (foto Margot Klaren)

 

Het onderhoud van de tuin, paviljoen en andere objecten wordt geheel verzorgd door vele vaste vrijwilligers, de kinderen van de Grabbelton, vrijwilligers van het Kasteel Geldrop, instituut het Laar uit Geldrop, GGZ Eindhoven en de Van der Puttschool met een groep van 14 kinderen.

 

Voor de aanleg en onderhoud is uiteraard geld nodig. De aanvragen daarvoor zijn gericht op de bedrijven in en rond Geldrop en de landelijke instellingen. Voor het jaarlijks onderhoud en vernieuwing bedragen de kosten enkele honderden euro’s. De inkomsten komen uit het NLdoet dag/Oranjefonds, steuntje in de rug van de RABO bank, particulieren giften, spontane acties van de leden door verkoop van eigen gemaakte producten bij activiteiten op en buiten het kasteel terrein.

Overige giften bestaan uit materialen geschonken door het bedrijfsleven uit Geldrop. Doelstelling van het team is om zoveel mogelijk, zelfstandig, op eigen benen te staan.

 

Labyrinth, aangelegd in 2017, gefinancierd door giften van bedrijven en particulieren (foto M. Klaren)

 

Ieder jaar brengt de zintuigentuin iets extra's onder de aandacht. In 2016 was het zintuig ZIEN het onderwerp, In het paviljoen kan de bezoeker informatie lezen over dit onderwerp. Voorts is een tiental brailleborden in de tuin geplaatst met daaraan toegevoegd de “normaal” leesbare Haiku-spreuken.

Het thema in 2017 is "het gehoor" en wat doen doven met gebarentaal. Met onze handen kan men het gehele alfabet zichtbaar maken. Dit gegeven is verwerkt in de speurtocht van ons doolhof.

 

Klik hier voor de historie en de toekomstplannen voor de zintuigentuin.

 

Hebben we u nieuwsgierig gemaakt? Kom ook naar de tuin en ontdek.

Harry Peters, coördinator zintuigentuin.

 

Coordinator Harry Peters met twee vrijwilligers (foto Margot Klaren)

 

Mede dankzij de financiële ondersteuning van de Nationale postcode loterij was het mogelijk om de aanleg van het doolhof en het labyrint in de zintuigentuin te realiseren.

 

Terug

^ Naar boven