Stichting Landgoed Kasteel Geldrop

Sinds 30 december 1996 is Stichting Landgoed Kasteel Geldrop eigenaar van het kasteel, de bijgebouwen en de ruim 11 hectaren park in het hartje van de gemeente Geldrop-Mierlo. Daarvoor was het landgoed 22 jaar in het bezit van de gemeente Geldrop (toen nog niet gefuseerd met Mierlo). De stichting krijgt haar inkomsten enerzijds uit subsidies van overheidsinstanties en fondsen en anderzijds uit exploitatie van het kasteel en de bijgebouwen.

 

Westkant kasteel vroeg in de ochtend (Sander van der Torren fotografie, www.torren.nl)

 

Doelstelling
Al deze inkomsten hebben het doel (dit is statutair vastgesteld) om het gehele complex te behouden en in stand te houden met als uitgangspositie de toestand van het kasteel rond 1870. Dit alles moet ten goede komen van de bevolking van de gemeente Geldrop-Mierlo.

 

Stichting Landgoed Kasteel Geldrop is een ANBI-instelling. Klik hier voor meer informatie m.b.t. een ANBI-instelling

 

Het stichtingsbestuur heeft 7 vaste medewerkers in dienst en een groot aantal vrijwilligers. Het complex is aan te merken als een landgoed als bedoeld in artikel 1 van de Natuurschoonwet 1928. Dit omvat de historische buitenplaats, het nieuwe park en het gebied waarop de kinderboerderij gelegen is. 

De historische buitenplaats valt weer onder te verdelen in de volgende monumenten:

 

- Kasteel;
- Koetshuis/paardenstal/rentmeesterswoning;
- Waschhuis;
- Generatorhuisje;
- Oranjerie;
- Schansmuren;
- Victoriaanse kas;
- Engelse landschapstuin;
- Voormalige nutstuin Baron z´n Hof.

 

Al deze gebouwen en gebieden hebben eigen monumentnummers. De voormalige opslagschuur (huidige kasteelhoeve) is een gemeentelijk monument.

Eind 2011 heeft Bosch Slabbers Landschapsarchitecten een groenplan opgesteld om de vervaagde stijlkenmerken van de Engelse Landschapstuin terug te brengen en het achterstallig onderhoud weg te werken. Dit rapport is te downloaden (link zie hieronder).

 

Klik hier voor het lezen van beleidsstukken van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop.

 

 

Terug

^ Naar boven