5 mrt- 30 apr Expo Martin Groen

Van 5 maart t/m 30 april zal Martin Groen zijn acryl- en olieverfschilderijen tentoonstellen in de expositieruimte van het kasteel. Tijdens de dagen van de Kunstfair op 18 en 19 maart is hij persoonlijk aanwezig zijn om zijn werk toe te lichten.

 

Martin Groen is vakgroephoofd van de Kunstvakken in het middelbaar onderwijs en geeft Culturele en Kunstzinnige Vorming aan pubers. Het blijft een geweldige uitdaging voor hem om telkens weer jongeren te boeien voor Kunst en Cultuur. Naast het lesgeven is hij blijven schilderen; hij noemt dit zelf de ideale kruisbestuiving. Aanvankelijk maakte hij etsen en aquarellen en later acryl- en olieverfschilderijen. Naast enkele portretten bleef het landschap hem altijd het meeste boeien.

 

Zijn werk is een oase van kleur. Zon overgoten landschappen, bloeiende velden en waterreflecties worden vanuit een niet alledaags standpunt geschilderd: een hoge horizon die soms zelfs ontbreekt. Alles zodanig vastgelegd dat de warmte voelbaar wordt. Zijn sterk impressionistisch handschrift is herkenbaar aanwezig, waarin ritme en rust een volmaakte harmonie vormen. Zijn onderwerpen zijn klassiek, maar de thema’s dragen de vruchten van originele waarneming en visie. De expositie is open en uitnodigend met de zon als bron van licht, een zon die de kleuren van zijn doeken tot leven brengen.

 

Opening Expositie

De opening van de expositie is zondag 5 maart om 14.30 uur en is te bezoeken t/m 30 april op elke donderdag, vrijdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur,

Adres Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop. Navigatie: Helze 8, tevens parkeerplaats.

 

 

CV Martin Groen

Martin Groen is geboren op 21 maart 1959 in Den Haag. Van jongs af aan heeft hij getekend. Zijn vader tekende en schilderde regelmatig en zijn broer maakte etsen en pentekeningen. Ook raakte hij gefascineerd door zijn Scheveningse opa die, op de achterkant van sigarendoosjes zeilloggers tekende met gebolde zeilen in de storm op volle zee.

Al heel vroeg, op de basisschool, ontdekten zijn leerkrachten zijn talent. In de hoogste klassen maakte hij de bordtekeningen voor de leerkracht en hielp hij tijdens de tekenlessen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij later op de Pedagogische Academie tekenen als specialisatie koos. Later volgde hij schilderlessen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en nam hij les bij de Haagse kunstenares Grada Bouman, lid van Pulchri.

Sinds 1984 woont hij in ’s-Gravenzande en werkt hij in Naaldwijk. Na 19 jaar leerkracht op een basisschool, waar hij bekend stond om zijn kleurrijke bordtekeningen en grote decors voor de musicals, is hij nu vakgroephoofd van de Kunstvakken in het middelbaar onderwijs en geeft hij Culturele en Kunstzinnige Vorming aan pubers. Het blijft een geweldige uitdaging voor hem om telkens weer jongeren te boeien voor Kunst en Cultuur. Naast het lesgeven is hij blijven schilderen; hij noemt dit de ideale kruisbestuiving.

Aanvankelijk maakte hij etsen en aquarellen en later acryl- en olieverfschilderijen. Naast enkele portretten bleef het landschap hem altijd het meeste boeien.

Zijn werk is een oase van kleur. Bloeiende velden en waterreflecties worden door de ’s-Gravenzandse kunstenaar vanuit een niet alledaags standpunt geschilderd: een hoge horizon en soms ontbreekt zelfs de horizon, maar altijd in een sterk impressionistisch handschrift, waarin ritme en rust een volmaakte harmonie vormen. Zijn onderwerpen zijn klassiek, maar de thema’s dragen de vruchten van originele waarneming en originele visie.

Groen’s landschappen en zeegezichten zijn vooral open en vragen u mee te gaan en u op te laten nemen in zijn wereld waarin verf tot leven komt, waar verwondering tot bezinning leidt.De enorme variatie aan landschappen en reflecties in Zuid Frankrijk, Italië, maar ook in zijn geboorteplaats Den Haag en het Westland zijn voor de kunstenaar een onuitputtelijke bron van inspiratie.Martin wil de zonovergoten landschappen, waar licht en reflectie een belangrijke rol spelen, zodanig vastleggen op doek dat de warmte voelbaar wordt. Naast de kleurrijke acryl- en olieverfschilderijen heeft hij het aquarelleren nooit losgelaten, want deze techniek van weglaten en uitsparen leent zich goed voor het Westlandse, vaak vochtige landschap.

Martin’s werk is open en uitnodigend. De zon als bron van licht is elke keer weer terug te vinden in de kleuren die de doeken tot leven brengen.Buiten zijn vrije werk maakt Martin Groen ook werk in opdracht. Zijn werk is aangekocht door Kunstuitlenen, bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland.

Martin is lid van Kunstenaarscollectief WIT uit het Westland en Art&Jazz uit Scheveninge

Terug

^ Naar boven