Wandelpark

Het kasteel is omringd door een Engelse landschapstuin. Deze landschapstuin bestaat uit een wirwar van paden, afgewisseld met weiden, vijvers, bruggetjes en zitbankjes. De Engelse tuin heeft vele doorkijkjes; de ruim 140-jaar oude bomen vormen de coulissen van het romantische decor.

 

        

De mamoetboom                                                          Monumentale platanen


Geheel in de traditie van een Engelse landschapstuin staan op bepaalde plaatsen zogenaamde "exoten". Dit zijn bomen die oorspronkelijk niet uit West-Europa komen maar zijn geïmporteerd uit andere werelddelen. Zo staat pal naast het kasteel een Sequoiadendron Giganteum ofwel Mamoetboom. Deze reus komt oorspronkelijk uit Californie en kan daar duizenden jaren oud worden. Een andere exoot is de oosterse plataan die samen met de gewone plataan een reusachtige kolos vormt, waartussen de voormalige opgang van het kasteel liep.

 

        

De treurbeuk in de verte                                                Krokussen onder de platanen


Verderop in het park staat een prachtige treurbeuk, enkele meta-sequoia´s en een tulpenboom. Tussen de speciale bomen staan grote inlandse eiken, beuken en esdoorns met als onderbegroeiing hedera, lelietje van dalen en rododendrons.

Ook essentieel voor Engelse tuinen zijn de gazons en de weiden. Voor het kasteel ligt het grote langgerekte gazon, dat zich een weg slingert door de bomen. Achter in het park ligt de ezelsweide. Op dit verarmde stukje grasland zijn nog zeldzame bloemen te vinden.

 

         

Het noordelijkste puntje van het park                         Omgevallen populier nabij de Kleine Dommel


De noordkant van het park is rond 1990 opnieuw ingericht. Voor die tijd was daar een populierenbos waaronder slechts vlier en brandnetels groeiden. Dit deel van het park wordt langzaam teruggegeven aan de natuur. De aanplant van jonge eiken en essen is nu zo uitgedund, dat de overgebleven bomen zich er goed kunnen ontwikkelen. Struiken en bramen zorgen ervoor dat het gebied ontoegankelijker voor mensen wordt waardoor vogels en kleine zoogdieren zich goed kunnen ontwikkelen.

Jaarlijks vliegen jonge bosuilen uit en er zijn nestjes jonge ijsvogeltjes, sperwers en een aantal soorten spechten te vinden. Omdat het kasteelpark aan het beekje de Kleine Dommel ligt, staat het in verbinding via het groene Dommeldal met de Collse Zeggen. Zodoende zijn er door het gehele jaar heen verschillende diersoorten te vinden, zoals vossen en reeen.

 

Foto: Joep Verhaeg


Het park ligt midden in het centrum van Geldrop en wordt dagelijks door velen gebruikt als een plaats van ontspanning en rust. Vanwege de vele (wilde) dieren in het park zijn op het gehele kasteelcomplex geen honden toegestaan, ook niet aangelijnd.

 

Terug

^ Naar boven