2 juli t/m 27 aug expo Verdonk

DE FOTO’S ZIJN NIET DE KUNST,

HET KIJKEN IS NIET DE KUNST,

HET ZIEN IS DE KUNST.

 

Marlies Verdonk fotografeert. Of zoals ze zelf zegt: “ik maak foto’s”. Van haar omgeving. Van waar ze op dat moment is. “Ik ben niet alleen toeschouwer van wat er om mij heen is. Ik ben zelf onderdeel van die omgeving. Ik zit ín het frame. Het is inspirerend om je omgeving werkelijk te beleven”.

 

Fotoserie ZIJN WAAR JE BENT

 

Deze zienswijze ging Marlies - eerst voor haarzelf - projecteren op Geldrop, haar woonplaats sinds jaren. Wat gebeurt er als je werkelijk alert wordt op je dagelijkse omgeving. Als je kijkt wat er is… of wat verscholen ligt. Als je luistert naar de geluiden… of de stilte. Als je met aandacht aanwezig ben.

 

Als kijken zien wordt, blijkt dat je er al bent. Zo ontstond de duo-fotoserie: ZIJN WAAR JE BENT. Een fotoserie van meer dan 30 plekjes in Geldrop die allemaal een equivalent hebben ergens anders, maar niet hier. En als je je bewust wordt dat je ‘hier’ bent, hoef je niet ‘daar’ te zijn want daar is ook hier. Marlies heeft er duo-beelden van gemaakt om het zien en het zijn bij elkaar te brengen. Uit de foto’s blijkt ook oog voor detail. Rondom de duo-serie zijn werken geplaatst met momentopnames uit Geldrop. Op deze beelden is het detail soms de hoofdmoot gaan vormen door de melancholie die het oproept, zoals bij De Peperkoekfabriek.

 

Fotoserie HORTUS DIFFERENTIALUS

De verschillende tuin

 

Een stadspark of wandelroute door een oerbos, wetenschappelijke hortus botanicus of een uitermate uitgebalanceerde gestileerde Japanse tuin. Een oase van rust of een wirwar aan bonte kleuren, geuren en vormen. In deze inspirerende omgevingen legt Marlies vast wat ze ziet, hoe ze het beleeft. De grandeur van de barokke vazen of gewoon twee hommels in de kasteeltuin.

 

De verscheidenheid aan natuur is de grote groene gemene deler. Natuur gecultiveerd: van paleistuin tot binnenplaatsje. Een ontkrullend varenblad, de uitbundigheid van een zonnebloem. Het trappetje naar, ja waarnaar toe? De bekoring van de boeketten gekregen van haar lief.

 

Hoe vat je dit allemaal in beeld? Misschien wel door woorden te gebruiken: van Shakespeare. ‘Shall I compare thee to a Summer’s day?’ Ben jij als een zomerse dag? En daar komt dan weer beeld bij. Is het plaatje toch weer rond, in al zijn verscheidenheid. Hortus differentialus. De verschillende tuin, enkelvoud.

 

Marlies Verdonk

 

Terug

^ Naar boven