Boek: Kasteel Geldrop, een edel verleden

Sinds de 14e eeuw ligt Kasteel Geldrop tussen het centrum van Geldrop en het beekje de Kleine Dommel. De vier muurankers op de gevel van het kasteel markeren 1616, het jaar van de wederopbouw van het kasteel nadat het door de Geldersen was verwoest.

 

 

2016 was voor het bestuur van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop de aanleiding om het 400-jarig bestaan van het huidige kasteel te vieren met onder meer de uitgave van het boek Kasteel Geldrop, een edel verleden. Een boek met verhalen over voormalige bewoners, bezoekers en eigenaren. Uit brieven en nog niet eerder vertaalde dagboeken blijken interessante verbindingen tussen Kasteel Geldrop en roemruchte politici, kunstenaars en leden van de koninklijke familie. Zo komt u Rubens tegen in de beschrijving van het dagelijks leven van de gevluchte bisschop Ophovius, die in Kasteel Geldrop zijn zetel had na de inname van Den Bosch door stedendwinger Frederik Hendrik van Oranje. Ook over de markante bewoner Hubertus Paulus Hoevenaar is veel te vertellen. Als verarmd lid van een voorname familie maakte hij een avontuurlijke tocht naar de Oost. Met zijn technische kennis, zakelijk instinct en het lucratieve contract van koning Willem I op zak, maakte hij snel carrière en vergaarde hij zijn vermogen. Van hem heeft het kasteel zijn huidige vorm gekregen. Later trouwde dochter Arnaudina Hoevenaar met de burgemeester van Voorburg Henri van Tuyll van Serooskerken en hun nazaten bleven tot 1974 op Geldrop wonen. Van de laatste bewoners, personeelsleden en gasten zijn vele interviews afgenomen en verwerkt tot een beeldend verhaal over het leven op een voornaam huis: Kasteel Geldrop.

 

Zie voor recensies:

Stichting Adel in Nederland

Stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen (SKBL)

 

Stichting Landgoed Kasteel Geldrop heeft in samenwerking met Uitgeverij Matrijs het boek "Kasteel Geldrop, een edel verleden" uitgegeven.

U kunt het boek bestellen bij de uitgever voor de prijs van € 24,95 door het onderstaande formulier in te vullen.

Velden met een * zijn verplicht
^ Naar boven