Pachterswoningen (scroll naar beneden voor meerdere pachterswoningen)

 

De familie Hoevenaar kocht tussen 1870 en 1905 veel grond op als investering. Deze grond werd verpacht aan aan boeren. Een dertiental boerderijen behoorde ook tot hun bezit. Hieronder een lijst van enkele pachterswoningen.

 

3    Hoeve De Kievit, voorheen bewoond door de familie Stas

De Kievitshoeve 

 

6    Jachthuis 't Goor

Jachthuis 't Goor is gebouwd in 1869 in opdracht van familie Van den Heuvel. Een herinnering hiervan is nog te zien aan de gevelsteen gemetseld in de westgevel van het gebouw. Deze textielfamilie had nauwe banden met de familie van Tuyll van Serooskerken. De Brabantse langevelboerderij is later in handen gekomen van de familie Van Tuyll.

De naam van Jachthuis 't Goor is ontleend aan het gebied waarin het gelegen is. Het Goor is het moerasachtig gebied gelegen tussen de Kleine Dommel en de Braakhuizense Heide.

Speciaal is op de westkant van de boerderij een jachtkamer ingericht, vandaar de naam Jachthuis.

Lange tijd hebben de gebroers Van Meijl in de boerderij gewoond. Momenteel is het erf niet toegankelijk voor bezoekers.

 

Jachthuis 't Goor

 

7    Boswachterswoning De Oase

Geheel verscholen achter jonge aanplant ligt boswachterswoning "De Oase". Het in 1948 gebouwd huis met bijgebouwen is eigendom van de familie van Tuyll en werd voor het eerst bewoond door Sjaak Verleg. Waarschijnlijk kreeg het de naam Oase omdat het gelegen is nabij een vochtige plaats op de Braakhuizense Heide.

Jan Kerkhof betrok het pand, samen met zijn vrouw Nora tot enige jaren geleden. Jan was in dienst als boswachter. De Oase is in privebezit en niet te bezoeken.

 

De Oase

 

11  Jachtopzienerswoning van Jan de Wit

Aan de Rielsedijk stond vroeger aan de noordzijde als 1 van de laatste huisjes vanuit Geldrop de woning van Jan de Wit. Hij was in dienst van de baron als jachtopziener. Hij ondersteunde rentmeester Lok als toezichthouder en trad op tegen stropers.

 

Jachttafereel met 3e van recht jonker Max.

 

14  Boerderij van de familie Klomp en de familie Stam aan de Nuenenseweg

In het noordelijkste puntje van de voormalige gemeente Geldrop lag de inmiddels verdwenen boerderij van de familie Stam. De naam van deze niet Brabants uitziende boerderij was "de Heikrekel". Wegens de aanleg van Industrieterrein Spaarpot Oost moest de boerderij in 2002 wijken voor fabrieken. Pal tegen de Heikrekel lag op Nuenens gebied de boerderij van Klomp. Deze boerderij lag direct aan de brug, die inmiddels naar het westen is verplaatst. In beide boerderijen woonden pachters van de familie Van Tuyll.

  

Boerderij van de familie Stam                                 Boerderij van de familie Klomp

 

^ Naar boven