Is deze nieuwsbrief slecht leesbaar?
 
 Januari/februari 2020 Nieuwsbrief 71
De echte Kerstmann tijdens The Christmas Castle in Kasteel Geldrop
(foto Tom Heuijerjans)
Van de redactie

Het bestuur, medewerkers en vrijwilligers van Landgoed Kasteel Geldrop wensen alle lezers van onze nieuwsbrief een gelukkig en gezond 2020.

2019, een veelzijdig jaar voor Landgoed Kasteel Geldrop in het algemeen en voor Kasteel Geldrop in het bijzonder.
Het is duidelijk merkbaar dat het beleidsplan van het bestuur in gang is gezet. De PR draait op volle toeren, waarvoor de onlangs aangestelde marketeer Robin Boom grotendeels verantwoordelijk is.

Grote evenementen als de Landgoeddag, de Kunstfair, KommuS, het bierfesitival, Brocante d'Hiver en the Christmas Castle trokken veel publiek. Dit laatste event werd voor de eerste keer georganiseerd en er kwamen ongeveer 1.500 kerstenthousiastelingen op af. Maar ook de Kasteelconcerten, exposities, rondleidingen, trouwerijen en schoolbezoeken zorgden ervoor dat het aantal bezoekers weer tot tevredenheid stelt.

In het huidige jaar zal het grote publiek nog meer resultaten van de doortastendheid van het bestuur merken. De huisstijl van het gehele landgoed, maar ook van de verschillende onderdelen is veranderd en op elkaar afgestemd. Hierdoor krijgt de presentatie van het landgoed een ander gezicht. Het nieuwe logo van het gehele landgoed is hiernaast afgebeeld.
Het toekomstplan is in nauwe samenwerking met de gemeente Geldrop-Mierlo opgesteld en krijgt in 2020 meer en meer concrete uitwerkingen. Het kasteelpark zal door kap- , snoei- , aanplant- en herstelwerkzaamheden voor een meer zichtbare verbinding van het kasteel met het centrum gaan zorgen. Hierbij zou de subsidie van Brainport een welkome steun zijn.

Onze agenda voor januari en februari vertelt u wat u van ons kunt verwachtren. Ook in 2020 heten wij u een hartelijk welkom op Landgoed Kasteel Geldrop.

Voor uitgebreide informatie van alle activiteiten kijkt u op Kasteel Geldrop


Kasteel Geldrop in wintersfeer

Agenda Landgoed Kasteel Geldrop
Januari en februari 2020

Zondag  5 januari t/m zondag 23 februari 2020
Expositie "Three of a Kind"

Woensdag 8 januari 2020, 20.00 - 22.00 uur
IVN Thema-avond "De invloed van droogte op het waterleven".
Plonie van Campen, Informatiecentrum de Paardestal

Zondag 12 januari 2020, 12.00 - 14.00 uur

Strabrecht Kasteelconcert, Arno Bornkamp (altsaxofoon) en Jan Lust (piano)

Zondag 19 januari 2020, 14.30, 15.00 en 15.30 uur
Kasteelvertelling door Marianne Menting

Zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020, 10.00 - 16.30 uur
Brocante d'Hiver

Zondag 2 februari 2020, 15.30 - 16.30 uur
Kasteelconcert Duo Pure Song

Zondag 2 februari 2020, 14.00 - 16.00 uur
Literair Café Dommeldal, Jaap Robben
Kasteelhoeve

Woensdag 5 februari 2020, 20.00 - 22.00 uur
IVN Thema-avond "Fossiele flora en fauna van de Peelhorst"
Theo Lammers, Informatiecentrum de Paardestal

Zondag 9 februari 2020, 12.00 - 14.00 uur
Strabrecht Kasteelconcert, NeoBarock Ensemble

Zondag 23 februari 2020, 14.30, 15.00 en 15.30 uur
Kasteelvertelling door Marianne Menting

Woensdag 4 maart 2020, 20.00 - 22.00 uur
IVN Thema-avond "Voortplanten een (in- en ont-)spannende bezigheid"
Rini Kerstens, Informatiecentrum de Paardestal
Schaal van Mária Jansen


Susan Broekhuijsen


Jozef Mathieu
Expositie "Three of a Kind"
Zondag 5 januari t/m zondag 23 februari 2020

Vanaf zondag 5 januari t/m zondag 23 februari zullen Mária Jansen, Suan Broekhuijsen en Jozef Mathieu van de kunstgroep Unique hun werken tonen in de expositieruimte van Kasteel Geldrop. De inspiratiebronnen van deze bevlogen kunstenaars zijn heel divers en dat uit zich in hun keramiek-, schilder- en beeldhouwkunst. En dat is juist wat deze expositie zo boeiend maakt.

Voor Mária Jansen is de natuur een grote en onuitputtelijke inspiratiebron. Haar keramisch werk is handgevormd, veelal opgebouwd uit kleinere delen, waarin de natuurlijke elementen steeds weer zijn terug te vinden. Door oude natuurlijke stooktechnieken zoals raku stoken en pit-fire toe te passen, krijgen haar werken de uiteindelijke prachtige vormen en kleurschakeringen.

Suan Broekhuijsen laat zich inspireren door haar grote bewondering voor de kracht van Afrikaanse vrouwen die ze op een voor haar kenmerkende manier weet te portretteren. Haar schilderijen moeten iets uitstralen, een verhaal vertellen, een gevoel overbrengen en hoeven niet per sé mooi te zijn.  Bindende factor in haar schilderijen zijn de heldere, intense en sprankelende kleuren. Behalve olieverf gebruikt zij ook acryl, papier, leer, textiel, pasta en allerlei andere materialen. Naast het schilderen maakt zij al vele jaren bronzen beelden.

De inspiratie voor zijn beelden haalt Jozef Mahieu uit de indrukken die hij in het dagelijks leven opdoet; een gedicht, een situatie op straat en soms zelfs een tv-programma. Soms zijn het beelden van mensen of koppen, dan weer zijn het erg technische werken. De ene keer gaat het alleen over de vorm en een andere keer zit er een hele filosofie achter. Zijn grote uitdaging is dan, om hetgeen in zijn hoofd ontstaat, uit de steen te krijgen. Kloppen de lijnen en verhoudingen, is het constructief in orde?
Dat alles met diverse technieken in één beeld, van geheel gepolijst of nog een deel van de korst van de steen intact gelaten tegenover het gepolijste deel.

Uitgebreide informatie over dit trio is te vinden op three of a kind.

Voor de opening op zondag 5 januari in Kasteel Geldrop van 14.30 tot 16.30 uur bent u van harte uitgenodigd.
De expositie is gratis te bezoeken van zondag 5 januari t/m  zondag 23 februari op elke donderdag, vrijdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
Afbeeldingsresultaat voor Arno Bornkamp en Jan Lust afbeelding
Jan Lust (piano) en Arno Bornkamp (altsaxofoon)

   
                                                                                     
                                                                                                            
        
Cosima Soulez Lariere
Raul da Costa
Strabrechttheater Kasteelconcerten

Zondag 12 januari 2020, 
12.00 - 14.00 uur 
Arno Bornkamp (altsaxofoon), Jan Lust (piano)   
 
De Nederlandse saxofonist Arno Bornkamp (1959 ) is het voorbeeld van de moderne virtuoos, die zich even goed thuis voelt in het traditionele als in het hedendaagse repertoire. Hij laat zich omschrijven als een lyricus met veel gevoel voor performance.
Jan Lust begon met muziekstudies aan de academie van Oudenaarde bij Walter Van Hyfte. Daarna studeerde hij bij Alan Weiss aan het Lemmensinstituut. Hij behaalde tegelijk ook een Meestergraad Kamermuziek met grootste onderscheiding en bekwaamde zich in Liedbegeleiding bij Werner Van Mechelen.

Zondag 9 februari 2020, 12.00 - 14.00 uur
NeoBarock Ensemble
Cosima Soulez Larivière viool, Raúl da Costa piano


De Frans/Nederlandse violiste Cosima Soulez Larivière (1996) begon op 3-jarige leeftijd met vioolspelen. Vanaf haar achtste studeerde ze aan de Yehudi Menuhin School bij Natasha Boyarsky. Sinds 2015 studeert Cosima bij Krzysztof Wegrzyn aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover. Zij was finalist bij de Spohr Competition Weimar in 2010. In 2015 won Cosima de 1e prijs bij de Brahms Competition in Pörtschach (Oostenrijk), de 3e prijs en de Bachprijs voor de beste vertolking van een compositie van Bach bij de International Violin Competition Postacchini in Fermo (Italië). In 2017 won Cosima de 1e prijs tijdens de eerste Bartók World Competition and Festival in Boedapest. En vorige week won ze de 3e prijs bij de Joseph Joachim International Violin Competition Hannover.

Raul da Costa (1993) studeerde van 2006 tot 2011 aan Academia de Música Portugal, bij professor Álvaro Teixeira Lopes aan het conservatorium van Lissabon en gaf al op jonge leeftijd recitals door heel Europa. Met een uitgebreid repertoire van Bach tot Zimmermann heeft de kamermuziek de hoofdrol. Hij speelde met verschillende orkesten zoals het Porto Symphony Orchestra, het Janacek Philharmonic Orchestra en het Siberian State Symphony Orkest.

Uitgebreide informatie is te vinden op Kasteelconcerten.
Karin Fase en Melanie van Bommel

Vrienden van Landgoed Kasteel Geldrop krijgt nieuw gezicht

De organisatie die het landgoed van Kasteel Geldrop een warm hart toedraagt zijn de “Vrienden van Landgoed Kasteel Geldrop”. Per 1 januari vormen Karin Fase en Melanie van Bommel samen het nieuwe gezicht van de Vrienden.

De ondersteuning van de Vrienden is voor het landgoed de spreekwoordelijke kers op de taart. In het verleden was de club van Vrienden groter dan nu. Vanwege de relatief hoge gemiddelde leeftijd van de Vrienden en vanwege de nieuwe slogan van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop is besloten de organisatie van de Vrienden te verjongen. Verjongen is één van de vier ‘V’s waarmee de stichting op pad gaat: Vernieuwen, Verduurzamen, Verweven en Verjongen. Daarom zijn Karin Fase en Melanie van Bommel, beiden jonge en enthousiaste Geldropse inwoners, door het bestuur aangetrokken om nieuwe activiteiten op te zetten en te organiseren voor zowel Vrienden als niet-Vrienden en voor het werven van nieuwe Vrienden.
Karin: “Wij vinden het landgoed een fantastische plek in Geldrop en willen de mensen uit Geldrop en omgeving iets extra’s bieden. Als je dan ook nog Vriend wordt, kun je in de toekomst profiteren van kortingen op producten of activiteiten en speciale bijeenkomsten voor Vrienden”. De dames hebben plannen genoeg en zullen in het nieuwe jaar samen beginnen. Melanie vat het kort en krachtig samen met de woorden: “U hoort nog van ons!”


Brocante d'Hiver op Landgoed Kasteel Geldrop
Lustrumeditie Brocante d 'Hiver Kasteel Geldrop 
Zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020, 10.00 - 16.30 uur

Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020 vormt het landgoed van Kasteel Geldrop het decor voor de 5e editie van Brocante d’Hiver.

Dertig brocanteurs tonen hun mooiste schatten en vondsten uit Frankrijk, België en Engeland in de vertrekken van het 19e eeuws ingerichte kasteel, zoals de Blauwe kamer, de Baron z’n Kamer en de Trouwzaal. Ook in de unieke Brabantse keuken vind u de mooiste brocante.

U bent ook welkom in de Kasteelhoeve, waar de Pronckzaal is omgetoverd in een prachtige brocante wereld.
Tegenover het kasteel staat een gerestauraarde Paardenstal en Koetshuis waar u brocante vindt van hoog niveau.
Het Brocante Café bevind zich in de Oranjerie. Daar schenkt de catering van de Kasteelhoeve verse koffie en staan diverse lekkernijen voor u klaar. Laat u verrassen op deze sfeervolle fair op een prachtige locatie.

Entree: € 4,00, kinderen tot 12 jaar gratis.

Meer informatie vindt u op facebook Facebook
of op de website van de organisatie www.heerenlandenevents.nl.

Kees Lambregts en Hetty Pronk-Verweij als Pure Song
Pure Song in Kasteel Geldrop
Zondag 2 februari 2020, 15.30 - 16.30 uur

Op zondag 2 februari treedt het duo Pure Song op in de Trouwzaal van Kasteel Geldrop. Het concert duurt van 15.30 tot 16.30 uur, entree gratis, vrijwillige bijdrage is welkom.

Pure Song bestaat uit zangeres Hetty Pronk-Verweij en pianist Kees Lambregts. Zij geven op zondag 2 februari 2020 een luisterconcert met akoestische liederen voor luisterende liefhebbers. Het programma bestaat uit liederen zoals "Ken Je Mij" van Huub Oosterhuis en songs van Adele maar ook blues van Etta James. Verder worden Franse chansons van Jacques Brel en Edith Piaf ten gehore gebracht. De chansons van Jacques Brel worden in het Nederlands gezongen met teksten van Herman van Veen. Tot slot krijgt het publiek piano improvisaties van Kees Lambregts te horen.


De beroemde engeltjes in Kasteel Geldrop
Marianne Menting vertelt in Kasteel Geldrop

Zondag 19 en zondag 23 februari 2020 om 14.30, 15.00 en 15.30 uur, in de Panoramakamer

Het kasteel van Geldrop zit vol oude geheimen. Als je goed kijkt en luistert dan kun je ze soms zien of horen. Kom maar eens naar de Blauwe kamer op de benedenverdieping van het kasteel. Zie je boven de open haard daar de engeltjes als een mooi beeld met veel reliëf? Kom je dichterbij dan zijn ze plotseling volkomen platgeslagen. Wat zit daar nu voor groot geheim achter? 
Kom luisteren naar Marianne Menting, misschien licht ze een tipje van de sluier op….
Jaap Robben


De kasteelhoeve is een prachtige accommodatie waarin het Literair Café Dommeldal floreert
                
Literair Café Dommeldal

Jaap Robben
Zondag 2 februari 2020, 14.00 - 16.00 uur
Kasteelhoeve Geldrop

Jaap Robben is niet alleen milieu-maatschappij wetenschapper, maar is ook schrijver/dichter en theatermaker. Het zijn de specialismen die je ook terugvindt in zijn prachtige boeken. Echt een schrijver van deze tijd die tot de verbeelding spreekt van veel lezers van alle leeftijden.

Meer schrijversbezoeken bijwonen? Jaarkaarthouders betalen slechts € 45,- voor 5 lezingen.
Voor seizoen 2019-2020 zijn dat Peter Buwalda, Sonja Barend, Jaap Robben, Saskia de Coster en Bregje Hofstede. Jaarkaarten koop je bij boekwinkel Van Grinsven in Geldrop.
Ook losse toegangskaarten zijn verkrijgbaar voor € 11,-.


                            


Laag water in Dommel zomer 2019


Parende kevers
Activiteiten IVN januari en februari 2020

Vogelcursus voor beginners
Februari /m april 2020
Vogels waarnemen is leuk, maar bewust kijken naar hun kleuren, vormen en gedrag betekent nóg meer genieten.
Wil je meer weten over de vogels die je tegenkomt? Doe dan mee met onze praktische vogelcursus voor beginners.
De prijs voor tien bijeenkomsten inclusief koffie en thee, cursusmateriaal en een vogelgids (Zakgids Vogels van Nederland en België) is slechts € 70,- (voor IVN leden € 60,-).
De lessen zijn op maandag van 20.00 - 22.15 uur in Informatiecentrum de Paardestal.

Woensdag 8 januari 2020, 20.00 uur - 22.00 uur

Thema-avond "De invloed van droogte op het waterleven"
door Plonie van Campen, Informatiecentrum de Paardestal.

Woensdag 5 februari 2020, 20.00 uur - 22.00 uur
Thema-avond "Fossiele flora en fauna van de Peelhorst"
door Theo Lammers, Informatiecentrum de Paardestal.

Woensdag 4 maart  2020, 20.00 uur - 22.00 uur
Thema-avond "Voortplanten een (in- en ont-)spannende bezigheid" door Rini Kerstens, Informatiecentrum de Paardestal.

Wandelingen in januari en februari o.l.v. natuurgids 
Voor uitgebreide informatie kijk je op IVN Geldrop.


Ezeltjerijden in de Skandiawijk
Kinderboerderij Geldrop

Wilt u algemene informatie over de kinderboerderij?
Ga naar kinderboerderij.

Ezeltje rijden
Zondag 26 januari 2020, 11.15 - 11.45 uur
Iedere laatste zondag van de maand kun je ezeltjerijden door het kasteelpark en Skandiawijk. Voor € 1,- kun je een ritje maken. Je moet wel zelfstandig kunnen zitten. Papa of mama of een andere volwassene mag met ons meelopen als je dat fijner vindt. De ritten duren zo'n 10 minuten. Kaartjes zijn te koop op de ochtend zelf. Met slecht weer gaat de rit helaas niet door. 

          


Kasteelhoeve Geldrop
Voor iedere gelegenheid

Fonduen in een iglo idie uitzicht biedt op de bloemenhof van het kasteel?

Ja, dat kan. Lees alle informatie hierover igloo.


Stichting Landgoed Kasteel Geldrop 040 2801230
Kasteelhoeve (partijen en theetuin) 040 7874561
Kasteelconcerten Geldrop 040 3685766
Kinderboerderij 040 2858252
IVN 040 2867549
Vrienden van Kasteel Geldrop 040 2801230
Kinderfeestjes 040 2853322
Rondje Geldrop 040 2855543
   
Vragen of opmerkingen? | Liever geen nieuwsbrief ontvangen?