26 oktober Lezing Heemkundekring

Lezing Historisch Augustijns Mariënhage

 

Heemkundekring de heerlijkheid ‘Heeze-Leende-Zesgehuchten’ organiseert op
donderdag 26 oktober, 20.00 uur in Kasteel Geldrop een lezing door Ingrid van Neer.


Er is maar één locatie in Eindhoven waar de middeleeuwse bouw nog fier overeind staat en dat is de oostvleugel van klooster Mariënhage. Toch was de archeologische vondst in april 2007 van de fundering van de middeleeuwse noordvleugel een verrassing. In de kloostertuin van Mariënhage liggen ook restanten van de fundering van het eerste kasteel van Jan van Schoonvorst, heer van Eindhoven. De reguliere kanunniken van Sint Augustinus hebben dit klooster in 1422 gebouwd, de augustijnen van de orde van Sint Augustinus hebben het voor sloop behoed door het inmiddels ruïneuze complex in 1890 aan te kopen, te restaureren en uit te breiden.


Tijdens de presentatie loopt u als het ware door de tuin, gang en zolder van dit middeleeuwse gedeelte.
Met het tweede deel van de presentatie laat Ingrid de groeiende betekenis zien van de augustijnen en hun augustijnse spiritualiteit voor Eindhoven en Nederland in de 20ste eeuw.

Ingrid van Neer studeerde klassieke talen in Utrecht en Nijmegen. Was verbonden aan het Commanderij College te Gemert en later bibliothecaris van de Bibliotheek Augustijns Instituut Eindhoven. Zij beheert sindsdien de collectie en de website (www.augustinianum.nl) en geeft regelmatig presentaties over de Orde. Ook niet-leden zijn deze avond welkom, de toegang is gratis.

.

Terug

^ Naar boven