5 jan-23 feb Expo Three of a Kind

Vanaf zondag 5 januari t/m zondag 23 februari zullen Mária Jansen, Suan Broekhuijsen en Jozef Mahieu van de kunstgroep “Unique” hun werken tonen in de expositieruimte van Kasteel Geldrop.

De inspiratiebronnen van deze bevlogen kunstenaars zijn heel divers wat zich uit in hun werken, keramiek, schilder- en beeldhouwkunst. Eenieder vanuit zijn of haar eigen invalshoek. En dat is juist wat deze expositie zo boeiend maakt.

 

Voor Mária Jansen is de natuur een grote en onuitputtelijke inspiratiebron. Wandelend langs de vloedlijn van de zee, door bossen bergen en dalen worden haar ideeën gevormd door schelpen en stenen, de weerbarstige aarde, takken, schors en al of niet gedroogde vruchten. Meestal wordt er wel iets mee naar huis genomen ter inspiratie en blijvende herinnering. Haar keramisch werk is handgevormd, veelal opgebouwd uit kleinere delen, waarin de natuurlijke elementen steeds weer zijn terug te vinden.

Door oude natuurlijke stooktechnieken toe te passen, zoals raku stoken en pit-fire, krijgen haar werken de uiteindelijke prachtige vormen en kleurschakeringen

 

Suan Broekhuijsen laat zich inspireren door haar grote bewondering voor de kracht van Afrikaanse vrouwen die ze op een voor haar kenmerkende manier weet te portretteren. Maar ook karakteristieke mensen uit andere culturen hebben haar aandacht. Haar schilderijen moeten iets uitstralen, een verhaal vertellen, een gevoel overbrengen en hoeven niet per sé mooi te zijn. Haar grote verbondenheid met dieren heeft geleid tot een tweede lijn in haar oeuvre.

Ze schildert bij voorkeur figuratief. Afhankelijk van haar onderwerpen en haar stemming, neigt haar werk een enkele keer meer naar realistisch of abstract. Bindende factor in haar schilderijen zijn de heldere intense en sprankelende kleuren. Behalve olieverf gebruikt zij ook acryl, papier, leer, textiel, pasta en allerlei andere materialen. Naast het schilderen maakt zij al vele jaren bronzen beelden

Op de vraag wat zij onder schilderen verstaat antwoorde ze: ‘ alléén zijn - obsessie - vergeten - één zijn - emotie – gevecht - onzeker- overwinning- KUNST’.

 

De inspiratie voor zijn beelden haalt Jozef Mahieu uit de indrukken die hij in het dagelijks leven opdoet, een gedicht, een situatie op straat en soms zelfs een tv-programma. Daarom lopen de ontwerpen voor zijn beelden nogal uiteen. Soms zijn het beelden van mensen of koppen, dan weer zijn het erg technische werken. De ene keer gaat het alleen over de vorm en een andere keer zit er een hele filosofie achter.

Zijn grote uitdaging is dan, om hetgeen in zijn hoofd ontstaat, uit de steen te krijgen. Kloppen de lijnen en verhoudingen, is het constructief in orde?

Het creëren en voltooien van zijn werk wordt dan zijn obsessie en gevecht, waarin hij probeert los te komen van de dagelijkse dingen en in een flow te komen waarbij alleen het beeld nog telt. Dat vormt zijn grote uitdaging en geeft hem veel voldoening.

Hij werkt van abstract tot figuratief en stilistisch waarin hij een kleurloze brok steen vormgeeft of hout combineert met een uiteenlopend ander materiaal. Dat alles met diverse technieken in één beeld, van geheel gepolijst of nog een deel van de korst van de steen intact gelaten tegenover het gepolijste deel.

 

Voor de opening op zondag 5 januari in Kasteel Geldrop van 14.30 tot 16.30 uur bent u van harte uitgenodigd. De expositiezalen van kasteel Geldrop bevinden zich op de eerste verdieping en zijn rolstoel toegankelijk. Kasteel Geldrop is met de auto te bereiken via Helze 8, 5662 JG Geldrop. Zie ook www.kasteelgeldrop.nl

De expositie is gratis te bezichtigen van zondag 5 januari t/m 23 februari 2020. De openingstijden zijn elke donderdag, vrijdag, en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur.

 

 

Schaal van Mária Jansen

 

 

Jozef Mahieu

 

 

Suan Broekhuijsen

Terug

^ Naar boven