5 jan-23 feb Expo Jansen, Mahieu, Broekhuijsen

Van 5 januari t/m 23 februari exposeren drie kunstenaars in de expositieruimte van Kasteel Geldrop, namelijk Mária Jansen, Jozef Mahieu en Suan Broekhuijsen.

 

Mária Jansen

Passie voor klei


Jansen heeft diverse keramische opleidingen gevolgd, met name glazuurstoken en oude natuurlijke stooktechnieken zoals raku en pitfire. De natuur is een grote en onuitputtelijke inspiratiebron voor haar. Zij is gefascineerd door de structuren, texturen en allerlei aardse kleuren die daar in voorkomen.


Wandelend langs de vloedlijn van de zee, door bossen bergen en dalen worden haar ideeën gevormd door stenen en schelpen, de weerbarstige aarde, takken, schors en al of niet gedroogde vruchten. Meestal wordt er wel iets mee naar huis genomen ter inspiratie en blijvende herinnering. Haar keramisch werk is handgevormd, veelal opgebouwd uit kleinere delen, waarin de natuurlijke elementen steeds weer zijn terug te vinden.

 

Schaal van Mária Jansen

 

 

Jozef Mahieu

Van Steen tot Beeld

 

Het vormgeven en het steeds beslissingen nemen bij het maken van een beeld is voor hem een grote uitdaging en geeft veel voldoening. De inspiratie voor een beeld is heel divers. Alles wat hij tegenkomt of meemaakt kan een aanleiding zijn om tot een beeld te komen. Een tv-programma, een gedicht, een situatie op straat, enz.

Wellicht dat daarom de onderwerpen voor zijn beelden nogal uiteen kunnen lopen.

 

Ook de ontwerpen kunnen ver uit elkaar liggen. Soms zijn het mensbeelden of koppen, dan weer zijn het erg technische werken. De ene keer gaat het alleen over vorm en een andere keer zit er een hele filosofie achter. Jozef werkt van abstract tot figuratief en stilistisch.

 

Hij werkt graag met diverse technieken in één beeld. Dus gepolijst en aangehakt of nog een deel van de korst van de steen intact laten tegenover het gepolijste deel. Hij is ook steeds meer op zoek om steen of hout te combineren met andere materialen.

 

Voor Jozef betekent beeldhouwen het loskomen van de dagelijkse dingen en komt in een flow waarbij alleen het beeld nog telt.

 

Jozef Mahieu

 

 

Suan Broekhuijsen

Geboren op 3 juni 1957, in Rotterdam. Zij woonde op verschillende plaatsen in Nederland en een aantal jaren in Manila op de Filippijnen en Dubai.

 

Zij studeerde in Leiden en is drs. Andragologie. Wat betreft schilderen is Suan autodidact. Zij begon op jonge leeftijd te tekenen en werd later enige jaren lid van het Bossche Palet in Den Bosch. Zij heeft een aantal jaren les gehad van Wivine Vervaeke. Jaarlijks volgt zij een masterclass aan de Wackers academie in Amsterdam van verschillende kunstenaars zoals Maarten Welbergen, Sam Drukker.

In 2010 heeft zij samen met een aantal kunstenaars de kunstgroep “Unique” opgericht. Ongeveer 2 keer per jaar exposeren de kunstenaars op bijzondere locaties.

 

Suan schildert figuratief en realistisch, afhankelijk van haar onderwerpen en haar stemming.

Dit zijn voornamelijk mensen en dieren. Het liefst schildert zij karakteristieke mensen uit verschillende culturen. Deze mensen moeten iets uitstralen, een verhaal vertellen en hoeven niet per sé mooi te zijn in esthetische zin. De esthetiek en het overbrengen van gevoel zijn voor haar heel belangrijk.

Daarbij is zij niet uit op het creëren van een effect, hooguit op het uitwerken van een maatschappijkritisch thema.

Behalve olieverf gebruikt zij ook acryl, papier, leer, textiel, pasta en andere materialen. Haar kleurgebruik is sprankelend. De heldere kleuren zij de bindende factor in haar schilderijen.

 

Naast het maken van schilderijen werkt zij alweer vele jaren in het beeldhouw atelier van Gérard Dielemans in Tilburg en maakt bronzen beelden.

 

Suan heeft in binnen- en buitenland geëxposeerd en schilderijen van haar zijn in particulier bezit in Amerika, Duitsland, Frankrijk, Italië en Israël.

 

Suan Broekhuijsen

Terug

^ Naar boven