3 juni Poëziemiddag

Op zondagmiddag 3 juni a.s. vindt op Kasteel Geldrop een poëziemanifestatie plaats die vergezeld gaat van schilderijen en muziek. Voor het eerst zijn drie disciplines volledig op elkaar afgestemd.

Er treden 9 dichters op uit zowel Nuenen als Son en Breugel, verenigd in dichterscollectief Nuenen en Dichtbij.

 

Aanleiding tot dit optreden vormt de tentoonstelling van schilderijen van Marianne Schellekens uit Nuenen, eerder dit jaar, die met een 40-tal van haar werken in het Geldropse kasteel heeft geëxposeerd.

Het bijzondere van Mariannne Schellekens is dat zij al jaren terug als beeldend kunstenares contact heeft gezocht met de dichtkunst. Aanvankelijk werkte zij samen met dichteres Catharina Boer. Later volgden exposities met Klaas de Graaff en Helma Michielsen en sedert een jaar zijn daar ook de overige dichters uit Nuenen en Son bijgevoegd. Dat heeft geleid tot mooie resultaten waarin de kleurrijke verbeelding van thema’s op doek als Vluchtelingen in Beeld, Veertig Dagen, Licht I en II, Het Scheppingsverhaal volgens de Bijbel en Pastorale, werden gemengd met gedichten die speciaal voor zo’n expositie werden geschreven.

Ook zorgt zij elk jaar tijdens de nationale poëzieweek in januari voor een passend beeld bij gedichten van de deelnemende dichters waarbij voor die gelegenheid ook de vaste kern van de Eindhovense poëzieclub aansluit.

 

Ook nu weer is er een samengaan. Terwijl Marianne via video haar beelden met de gedichten toont, dragen de dichters enkele van hun gedichten voor; in datzelfde tijdbestek vertellen zij iets over hun drijfveren, hun manier van werken, de aard van hun poëzie. En dat is nog niet alles. Evert Kielen, begenadigd pianist uit Nuenen, heeft gezocht naar zoveel mogelijk passende muziek; soms aangereikt door de dichter, vaak ook vanuit zijn eigen zienswijze.

 

Wanneer we een rode draad zoeken in de voorgedragen poëzie - natuurlijk is er verschil in vorm, ritme en metrum - komen we al snel bij de volgende thema’s terecht: vergankelijkheid, het menselijk zijn, de schoonheid van de natuur, intermenselijke relaties, de verhouding mens en natuur, beeldende kunst, religie en mythologie. Tijdloze thema’s dus.

 

We gaan u als bezoeker een boeiend schouwspel bieden in een meer dan perfecte omgeving: de trouwzaal van het mooie kasteel. De middag start om 14.15 uur en eindigt om 16.30 uur.

De toegang is gratis.

 

Entree gratis.

 

^ Naar boven