3 mei-28 juni Expo Mar Diemèl

Schoonheid in stijl

 

Van zondag 3 mei tot en met zondag 28 juni is er een expositie van schilderijen en tekeningen van de Utrechtse schilder en illustrator Mar Diemèl (1903 – 1983).

 

Het werk van Mar Diemèl kenmerkt zich door ambachtelijkheid en veelzijdigheid in stijl waarbij hij zich heeft laten inspireren door stromingen in de 19e en begin 20e eeuw. De expositie toont een variëteit aan stijlen waarbij schoonheid, kundigheid en expressie centraal staan. De samengestelde collectie geeft een indruk van Diemèls zoektocht naar een intieme weergave van zijn omgeving en dagelijks leven door de jaren heen.

Diemèl was een kind uit een groot kleermakersgezin. Hij volgde zijn roeping om te tekenen en te schilderen, waarbij het vakmanschap van huis uit meegekregen een centrale rol had in zijn werk en leven. Ook om die reden schilderde hij bij voorkeur keurig gekleed, in tegenstelling tot veel andere kunstenaars uit die tijd.

Onder het pseudoniem ‘’Mardi’’ begon hij als illustrator van onder andere de bijbelse geschiedenis, kinderboeken en de ‘’Lees Mee-serie’’ die werd gebruikt op lagere scholen vanaf de 20er jaren van de vorige eeuw. Op de tentoonstelling zijn ook illustraties en boekjes uit die tijd te bewonderen. Mar Diemèl was autodidact. Hij heeft zich als schilder verder ontwikkeld en was bovendien maatschappelijk betrokken door het opzetten van de academie Artibus, de latere Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waarvan hij directeur werd.

 

‘’Schoonheid in stijl’’ biedt een inkijkje in het leven en werk van een minder bekende Nederlandse kunstenaar van de 20e eeuw. Een verrassende en gevarieerde tentoonstelling!

 

 

 

^ Naar boven