Monumenten op het landgoed

 

De Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft in 2000 in het kader van de Monumentenwet 1988 de volgende gebouwen en gebieden aangewezen als Rijksmonument:

 

Kasteel

Eerste bebouwing rond 1350. Oude kasteel verwoest in 1512. Woontoren verdwenen in 1839. Huidige middenschip gebouwd in 1616, oost-, achter- en westkant in 1866. Bovenbouw Oostvleugel en baldakijn dateren uit jaren ´20 vorige eeuw.

 

 Westzijde kasteel (Sander van der Torren fotografie (www.torren.nl)

 

Koetshuis/Paardenstal annex Tuinmanswoning

Dit gebouwencomplex is rond 1866 gebouwd, althans een klein gedeelte van het huidige gebouw. Al snel daarna (19de eeuw) is het koetshuis uitgebreid, evenals de dienstwoning aan de westzijde. Nog later zijn de paardenstallen aan de noordelijke zijde aangebouw. Rond 1900 zijn de rondboogvensters aangebracht.

 

 Deuren Koetshuis en eerste paardenstal

 

Waschhuis

Het kleine huisje (ca. 1900) heeft 1 bouwlaag uitgevoerd in baksteen, onder geknikt zadeldak met overstek en gesneden windveren gedekt met leien. De gevels hebben siermetselwerk o.a. een getrapte boogfries in de topgevels, hoekpilasters, middenrisaliet en getoogde muuropeningen. In het verleden heeft het huisje vele functies gehad zoals wasgelegenheid, generatorhuis en tussen 1942 en 2004 dienstwoning. Momenteel is hierin een edelsmidatelier gevestigd.

 

 Waschhuis (Sander van der Torren fotografie, www.torren.nl)

 

Generatorhuisje

Dit piepkleine huisje (1920), ook wel aggregaathuisje genoemd, stond vooheen een dieselmotor voor het genereren van elektriciteit. Later deed het dienst als brandstofopslag. Het huisje heeft een rechthoekige plattegrond. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde bakstenen gemetseld inkruisverband. Hierop bevindt zich een zadeldak met lantaarn over de gehele nok en voorzien van houten windveren.

 

 Generatorhuisje

 

Oranjerie

De Oranjerie (ongeveer 1870) heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit rode handvormsteen, gemetseld in kruisverband. Het geheel ligt onder een zinken schilddak met roefen. In de zuidgevel, die vijf traveeen breed is, bevinden zich rondbogige muuropeningen van gelel baksteen met een natuurstenen sluitsteen, waarin stalen ramen en toegangsdeur. Muuropeningen zijn afsluitbaar met houten luiken tegen de kou.

 

 Oranjerie voor restauratie 2007

 

Tuinmuren

Gebouwd rond 1870. Ten westen van het kasteel ligt een gedeeltelijk door tuinmuren omheinde hof (de Baron z´n Hof). De muur bestaat uit 3 delen (noord-, west- en oostmuur) en vormt een U. Opgetrokken uit baksteen gemetseld in kruisverband, voorzien van pilasters en afgedekt met een ezelsrug. Aan de binnenzijde (van de U-vorm) voorzien van een houten klimrek voor leifruitbomen. De verticale latten hebben een ui-vormige bekroning.

 

Tuinmuur

 

Tabletkas

Deze plantenkas is rond 1870 gebouwd met stookhuis en schoorsteen. De kas heeft een bakstenen basement met een hardstenen afdekking. Hierop bevinden zich gietijzeren samengestelde spanten en glasroeden met daarin tuindersglas. Rondom in de kas bevindt zich een kweekbed op tafelhoogte (tabletten). Hieronder liggen nog de originele verwarmingsbuizen.

 

Tabletkas (Sander van der Torren fotgrafie, www.torren.nl)

 

Engelse landschapstuin

De tuin is omstreeks 1870 aangelegd en wordt begrensd door de Mierloseweg, de noord-zuid oprijlaan, rivier de Kleine Dommel en aan de noordkant het jonge parkbos. De tuin is voorzien van gebogen paden, waterpartijen, gazons, weiden en bospercelen. Het kasteel heeft een typisch verhoogde ligging. De beplanting is zeer gevarieerd. De bomen zijn afkomstig uit de hele wereld met name Noord-Amerika en het verre oosten. Speciaal zijn de Sequoia Dendron Giganteum en de Metasequoia.

 

Engelse landschapstuin

 

Voormalige nutstuin de Baron z´n Hof

Deze tuin (ook rond 1870 aangelegd) heeft een rechthoekige vorm en wordt omringd door de tuinmuren, opslagschuur en Oranjerie. Binnen deze structuur bevindt zich een boomgaard, insectentuin, zintuigentuin en formele bloementuin. Ook zijn de kassen tevinden in het noordelijke gedeelte.

 

Vogelperspectief Baron z´n Hof

 

 

 

Terug

^ Naar boven