Nieuws

 

Nieuw 14-01-2019

RECENSIE CONCERT DUO BETH & FLO, piano. Zondagmiddag 13 januari

HET EINDHOVENS DAGBLAD/ Maandag 14 januari 2019/ cultuurpagina. Door Cornélie Hoendervanger

 

PIANODUO BETH & FLO: SPEELSE MUZIKALE SHOW.

Ze hadden er zelf duidelijk plezier in, bespeelden de vleugel voortreffelijk, acteerden en zongen er om heen: Elsbet Remijn en Claudette Verhulst. Zij maakten een creatieve show, genaamd “Beth & Flo”, een combinatie van komische theaterscenes en serieuze quatre-mains-muziek. Een verstandig initiatief, want het carrière-pad van een hedendaags musicus is loodzwaar door een moordende concurrentie. Men kan overal in de wereld hele straten plaveien met uitmuntende pianisten. Om te overleven moet men wel zoeken naar nieuwe wegen. De Kasteelzaaltjes zaten gisteren bomvol en het duo liet een verrassend goed samenspel horen in de muzikaal mooi voorgedragen composities van o.a. Brahms (vooral de walsen), Saint-Saëns en Rachmaninov. De klankmengingen waren warmbloedig, de timing perfect. Een knappe prestatie leverden de kunstenaars om tijdens hun spel humoristische bewegingen te maken, zoals een hippende kangoeroe in de Carnaval des animaux. Welke pianisten kunnen terwijl zij staan overrompelend ritmische nummers uit de toetsen toveren? Een toehoorder met een baard, aangewezen als Brahms, kreeg een ode. Ik vond dat wel een beetje overtrokken maar de ”Geldropse Brahms” vervulde zijn onverwachte rol vrolijk. De jonge klavierdames krijgen een gouden toekomst als zij met deze speelse show, die echt op vakmanschap gestoeld is, een groot publiek naar de klassieke pianomuziek gaan lokken.

 

 

Nieuw 17-09-2018

RECENSIE CONCERT MARIETTA PETKOVA, piano. Zondagmiddag 16 september

HET EINDHOVENS DAGBLAD MAANDAGKRANT. Door Cornélie Hoendervanger

 

Openingsconcert Strabrechttheater

MARIETTA PETKOVA EERT DEBUSSY

Honderd jaar geleden overleed één van de grootste vernieuwers uit de muziekgeschiedenis: de Franse meestercomponist Claude Debussy. Hij verrijkte de pianoliteratuur met prachtig gekleurde originele werken. Evenals zijn idool Chopin schreef hij 24 Preludes, korte fascinerende en inspirerende impressies met titels.

Zelf wenste hij dat deze serie niet aaneengeregen uitgevoerd werd, zoals bijna altijd wel gebeurt, omdat elke prelude in een eigen sfeer het best zou uitkomen.

De verstilde “Des pas sur la neige” moest volgens de componist het liefst “onder vier ogen” gespeeld worden. Meer dan tweehonderd ogen (en oren) waren er in de kasteelzaaltjes en Marietta Petkova wist dit serene juweeltje toch in een passende intimiteit te plaatsen, ook dankzij het huiskamerkarakter van de ruimte. De Bulgaarse pianiste, al decennia lang in Nederland, gaf het startschot van het Strabrechttheater-seizoen. Zij betoonde zich een integer musicienne en vertolkte Twaalf Preludes (boek één) toegewijd en met een mooi toucher. Warme kleurmengingen en fantasievolle taferelen liet zij uit de vleugel oprijzen, echt een eerbetoon aan Debussy’s geniale scheppingskunst. Petkova speelde Bachs “Sechs Kleine Präludien” helder en charmant. Chopins Ballades klonken sympathiek en romantisch, maar zij hadden een meer geladen dramatische verhaaltrant en een natuurlijke opbouw van de dynamische climaxen verdiend. De enthousiaste toehoorders, bil aan bil opgepakt in de twee zaaltjes, kregen nog een toegift: een weemoedig Bernstein-stukje, dat Petkova opdroeg aan een jarige oudere trouwe kasteelconcertbezoeker. Een mooi muzikaal gebaar.

 

Nieuw 01-09-2018

AFSCHEID EN WELKOM BESTUURSLEDEN

Per 1 september 2018 is de huidige samenstelling van het bestuur van de Stichting Strabrecht Theater gewijzigd. We namen afscheid van Jo Wouterse met dank voor haar grote bijdrage en jarenlange inzet. Tegelijkertijd verwelkomen we Wibrich de Boer. Zij zal zich vanuit het bestuur bezig houden met publiekscommunicatie en pers.
 

Nieuw 15-09-2018

FACEBOOKACTIE MIDDENSTANDSBELANGEN GELDROP

Vanzelfsprekend willen we zo veel mogelijk muziekliefhebbers attenderen op onze concerten. Daarom hebben we i.s.m. de redactie van Middenstandsbelangen een Facebookactie gestart. Daarmee hopen we muziekliefhebbers te bereiken die nog niet bekend zijn met onze concerten. Wie via de Facebookpagina van Middenstandsbelangen de aankondiging van het concert ‘liket’, maakt kans op een gratis entreebewijs voor het eerstvolgende concert. De winnaar ontvangt tijdig bericht.

n.b. reeds gekochte entreebewijzen kunnen niet worden geretourneerd, we vertrouwen op uw begrip hiervoor.

 

Nieuw 15-06-2018

PROGRAMMERING CONCERTSEIZOEN 2018-2019 IS BEKEND

Programmeur Boudewijn van Noppen is er opnieuw in geslaagd een klinkend programma voor u samen te stellen. Met op zondag 16 september een inspirerende start met de gerenommeerde Bulgaars-Nederlandse pianiste Marietta Petkova. Voor een overzicht van het hele seizoen klikt u hier

De kaartverkoop start op 1 augustus a.s. Graag tot ziens in Kasteel Geldrop!

 

Nieuw 11-12-2017

RECENSIE ALJOSHA JURINIC, piano. Zondagmiddag 10 december 2017

HET EINDHOVENS DAGBLAD MAANDAGKRANT. Door Cornélie Hoendervanger

MEESTERPIANIST JURINIC MUSICEERT MAGISCH IN GELDROPS KASTEEL

Hij was de publiekslieveling van het Koningin Elisabethconcours in 2016: de pianist Aljosha Jurinic (1989) uit Kroatië. Fijnzinnig en aristocratisch speelde hij toen tijdens de finale Chopins Eerste Concerto. Een goed idee van Het Strabrecht Theater, dat aanstormend talent al vaak een podium verleende, om deze kunstenaar binnen te halen. Gistermiddag maakte Jurinic een diepe indruk in de twee bomvolle kasteelzaaltjes met een grote schare trouwe bezoekers. Hij toonde in een zeer ambitieus programma geen notenvreter maar een “musicus pur sang” te zijn. Zijn formidabele techniek stelde hij steeds in dienst van de componisten, waarmee hij duidelijk een verbintenis kon maken. Hij begreep hun taal en sprak deze op een natuurlijke en vloeiende manier.

Direct al in openingsmaten van Beethovens prachtige Sonate opus 27 nummer 1 riep hij een zinderende spanning op. Een mooie uitvoering met zijn expressieve soms fluisterzachte toucher en de knap opgebouwde dynamiek. Zijn concentratie werd geenszins verstoord door het luide gehoest van de toehoorders en ook niet door het feit dat het volume van de vleugel in de kleine zaaltjes niet gemakkelijk te hanteren was. Jurinic bleef zichzelf en speelde voort op een overrompelende wijze. Schitterend, zijn “Gaspard de la nuit” van Ravel met fantasie en sprookjesachtige kleuren voorgedragen. “Le Gibet”, subliem en hallucinerend van sfeer, werd een hoogtepunt waarbij men de adem inhield. Ook in het langzame deel van Schuberts Sonate D 664 raakte hij met betoverende en verstilde momenten de harten van zijn publiek. In de hele Sonate trof hij door een goudeerlijk en lyrisch verhaal. Hij eindigde met een aantal Etudes van Chopin, nog moeilijker dan moeilijk om uit de virtuositeit de muzikale inhoud te fileren. En dat lukte hem vrijwel overal, het meest in de bezonken 7e etude uit opus 25. In zijn toegift, Debussy’s “Rêverie”, kon hij een intense intimiteit oproepen. Met weinig noten zei hij véél. In de toekomst zal deze magische meesterpianist Jurinic zeker ook de grote podia gaan bereiken.

 

Bijzonder cadeau

DE KASTEELCADEAU CONCERTBON

Wilt u een familielid, buurvrouw of kennis eens origineel verrassen? Doe dan een Kasteelconcert cadeau! Met de fraai uitgevoerde Concertbon van de Stichting Strabrechttheater maakt u altijd iemand blij. De prijs van de Concertbon is gelijk aan één entreebewijs: €18,-. Voor dit bedrag trakteert u iemand op een heerlijke muzikale zondag.

 

Concertbon kopen

1. De Concertbon is verkrijgbaar aan de kassa voorafgaand aan elk concert

2. U bestelt onze Concertbon online via de knop Tickets bestellen

3. Kies: Concertbon en volg de instructie

4. U kunt per bestelling meerdere Concertbonnen tegelijk bestellen

5. Uw bestelling wordt gratis naar uw huisadres gestuurd zodra we de betaling binnen hebben. Het risico voor de verzending is bij de koper.

 n.b. Hebt u al eerder een ticket of Concertbon gekocht, ga dan eerst naar Login (rechtsboven op uw scherm)

Koopt u voor het eerst iets via onze website, laat dan eenmalig uw gegevens achter.

 

Goed om te weten:

• De Concertbon is onbeperkt geldig vanaf het moment van uitgifte.

• De waarde van de Concertbon is € 18,-. Een eventueel toekomstig verschil in aanschafprijs en toegangsprijs dient te worden bijbetaald.

• Uitsluitend inwisselbaar bij Kasteelconcerten Geldrop.

• Retourneren van de Concertbon is niet mogelijk. We vertrouwen op uw begrip hiervoor.

• Houders van een Concertbon dienen vooraf een zitplaats te reserveren om teleurstelling te voorkomen. Zie ook de informatie op de achterzijde van de Concertbon.

 
ALGEMEEN

Onze acht reguliere concerten vinden zoals gebruikelijk plaats op resp. de 3de zondag in september en oktober en de 2de zondag van de maanden november tot en met april. (zie straks ook het jaarprogramma 2018-2019).

Op deze site treft u het Jaaroverzicht aan voor het gehele lopende concertseizoen. Ook de gedetailleerde acht afzonderlijke

Concertprogramma’s  zijn op deze website te vinden.

De toegangsprijs bedraagt € 18. Kinderen tot 12 jaar € 8. Bij betaling aan de zaal graag met gepast geld betalen! We hebben het abonnementstarief verlaagd naar € 126,- omdat we de aanschaf van een abonnement aantrekkelijker wilden maken, maar ook om te stimuleren dat bij een abonnement niet elke keer door u gereserveerd hoeft te worden.

Het muzikale niveau van onze concerten en ook het serviceniveau er omheen (gratis plaatsen reserveren en afzeggen, gratis toezending van de programma’s, de programma’s zelf, gratis koffie/thee/sapje tijdens de pauze) blijven op het bestaande peil gehandhaafd.

 

RESERVEREN

Vanaf 1 september 2017 is het bestellen van kaarten alleen nog mogelijk via internet: www.Kasteelgeldrop.nl - Kasteelconcerten Geldrop. De eerstedatum voor het septemberconcert is 1 september. Voor elk ander concert is dat de dag die volgt op het laatste concert.

 

ABONNEMENT

Met een abonnement is het mogelijk om voor alle acht concerten van het seizoen in één keer plaats te reserveren.
Ook een abonnement kunt u bestellen via internet: www.Kasteelgeldrop.nl - Kasteelconcerten Geldrop. Alleen in de periode tussen 1 september en het eerste septemberconcert. Als toegangsbewijs gelden een print van de gedownloade kaarten 

 

Een abonnement is niet persoonsgebonden. U bent met een abonnement zeker van een plaats zonder te hoeven reserveren. U wordt verwacht uiterlijk 11.45 uur aanwezig te zijn en zich te melden bij de kassa. Na dit tijdstip gaan wij er van uit dat wij niet meer op uw komst hoeven te rekenen en kan uw plaats aan een ander worden verkocht.

 

EEN SPECIFIEKE PLAATS RESEREVEREN

Uitgezonderd voor sponsoren, recensenten en bestuur is het helaas niet mogelijk om een specifieke stoel in de zaal te reserveren. Wel proberen we als bestuur zo goed mogelijk te helpen met het vinden van een voor u geschikte plaats.

 

Het is ons voortdurende streven om steeds alle stoelen te bezetten om ons publiek zoveel mogelijk plaatsen te kunnen bieden en zo min mogelijk teleur te stellen. Wij doen daarom een beroep op de abonnementhouders van wie de abonnementen ongebruikt blijven om ons via de reserveringslijn tijdig op de hoogte te stellen, bij voorkeur zodra de reserveringsmogelijkheid is opengesteld, dus vanaf tien dagen voorafgaand aan het concert.

 

MAILINGLIST

Staat u nog niet op onze mailinglist? Voor het toesturen van programma-informatie of mededelingen bespaart het gebruik van E-mail ons veel werk en kosten. Bovendien ontvangt u de informatie met zekerheid en op tijd. U kunt zich opgeven door te mailen naar het secretariaat: rgeilleit@gmail.com onder vermelding van de volgende gegevens:


- uw naam met aanhef


- uw adres, postcode en woonplaats


- uw e-mailadres en


- uw telefoonnummer

Geeft u svp een eventuele wijziging van uw e-mailadres zo spoedig mogelijk door. Afmelden van de mailinglist is te allen tijde mogelijk via het voornoemde secretariaat.

 

Concertinformatie

 

 

Terug

^ Naar boven