3 okt Lezing Ad Hermens

Mijn Market Garden

de belevingen van Ad Hermens tijdens de nadagen van 1944

 

Op donderdag 3 oktober spreekt Ad Hermens in de Trouwzaal van Kasteel Geldrop. De lezing begint om 14.00 uur, entree gratis. Ad vertelt die dag zijn eigen ervaringen rond de bevrijdingsdagen van Zuid-Nederland.

 

Ad Hermens: "Het speelt zich af te Rosmalen. Daar kwam de grote luchtarmada richting Arnhem over ons heen. We hebben dagen lang gezwaaid en we zagen ze in de deuropening van de vliegtuigen. We dachten dat dat het onze bevrijding zou worden Gelijktijdig werden we op onze locatie geconfronteerd met een sabotage van een Duitse trein. Boven ons hoofd de bevrijders en de vijand langs de deur.

Gelukkig was het een Duitse Rode Kruistrein, maar toch waren we erg bang voor een represaille. Er landde ook een Britse glider kort bij de trein, maar dat liep goed af. Toen de Duitsers met hun gewonden en inboedel vertrokken waren, ging de bevolking (vooral de jeugd) deze trein plunderen. Ik was al verzamelaar in wording en ik kon alles gebruiken. Dit resulteerde in een arrestatie en ook een revolver van een Duitser tegen mijn hoofd. We waren ook bang voor een geallieerd bombardement op de trein. De trein bleef een half jaar staan en werd later met moeite weggesleep in het voorjaar van 1945".

 

Ad Hermens is auteur van verschillende boeken over de Tweede Wereldoorlog en fervent verzamelaar van alles wat met deze oorlog te maken heeft. Tijdens de lezing zal Ad ook iets vertellen over de operatie Market Garden en het bezoek van Montgommery aan Geldrop.

In de Trouwzaal is plek voor 70 personen. De deuren gaan open om 13.30 uur.

 

Ad Hermens (Foto: Eindhovens Dagblad)

Terug

^ Naar boven