Is deze nieuwsbrief slecht leesbaar?
 
Maart 2019 Nieuwsbrief 66  
Kasteel Geldrop in de winter
Van de redactie

Namens het bestuur, directeur, medewerkers en vrijwilligers van Kasteel Geldrop wenst de redactie u allen een goed en vreedzaam 2019 toe.
Het jaar 2018 is bijna in het verleden terecht gekomen en we kijken er met tevredenheid op terug. Allerlei activiteiten gedurende het hele jaar hebben weer een groot aantal bezoekers naar het kasteel getrokken. Liefst 22.145 in getal. 
Het komende jaar staat alweer in de steigers en de activiteitenkalender 2019 is samengesteld. 
Naast de reguliere kasteelconcerten, exposities, rondleidingen, kasteelvertellingen en activiteiten voor de jeugd, heeft het kasteel weer prominente gebeurtenissen in de planning.
We denken dan aan de brocante, kunstfair, bier- en wijnfestival, KommuSfestival, tuinfair etc.
Wilt u de activiteitenkalender van het hele jaar 2019 van Landgoed Kasteel Geldrop zien? Klik dan op activiteitenkalender 2019.
Voor uitgebreide informatie over Kasteel Geldrop verwijzen we u naar de website van Kasteel Geldrop.
     Kasteel Geldrop december 2018


Wat heeft het Landgoed Kasteel Geldrop de jeugd te bieden?
Agenda Landgoed Kasteel Geldrop

Woensdag 2 januari 2019, 20.00 - 22.00 uur
Lezing Ad Havermans: "Duurzaamheid, wat kun je zelf doen?"
Natuurinformatiecentrum De Paardestal

Zondag 6 januari t/m zondag 24 februari 2019

Expositie Peter van Bussel


Zondag 13 januari 2019, 12.00 - 14.00 uur
Kasteelconcerten, Pianoduo Beth & Flo

Zaterdag 26 en zondag 27 januari 2019, 10.30 - 16.30 uur
Brocante in Kasteel Geldrop en Kasteelhoeve

Zondag 3 februari 2019, 14.00 - 17.00 uur
Literair Cafë Dommeldal: Maxim Februari
Kasteelhoeve

Woensdag 6 februari 2019, 20.00 - 22.00 uur
Lezing Ad Brouwers: "Flora en fauna van onze vennen"
Natuurinformatiecentrum De Paardestal

Zondag 10 februari 2019, 12.00 - 14.00 uur
Kasteelconcert, Olsi Leka (cello) en Peter Caelen (piano)

Vrijdag 15 februari 2019
Warmetruiendag IVN "Verwarm je zelf, niet de wereld"

Vrijdag 15 februari 2019
Warmetruiendag Kinderboerderij. Workshop voor kleuters

Zondag 17 februari 2019, 15.30 uur
Ensemble Pure SongVoorzitter Jos van Lange houdt een toespraak tijdens kerstbrunch  voor alle vrijwillgers Landgoed Kasteel Geldrop.
Voorzitter Landgoed Kasteel Geldrop 

Beste lezers,
Het jaar 2018 in enkele kernwoorden: hoogconjunctuur als we het over de economie hebben, grote droogte als we over het klimaat spreken en turbulentie en grote onzekerheden in de wereld als we de politieke ontwikkelingen beschouwen. Landgoed Kasteel Geldrop was zo bekeken een oase van rust. Vaak heerlijk juist vanwege die rust, maar regelmatig juist ook plezierig vertoeven in een levendige omgeving vanwege de vele activiteiten op het park, in het kasteel, bij de kinderboerderij en in de tuinen. Wonderschoon was het landgoed óók in de lange droge zomer, al liet het gebrek aan regen wel wat sporen na. Ik kan erg genieten van het wandelingetje door het park naar het kasteel als ik daar kom om te vergaderen. Dat hebben we natuurlijk ook gedaan.

Naast de gebruikelijke onderwerpen op de agenda, met name aandacht voor het toekomstbestendig maken van het landgoed in het algemeen en de kinderboerderij in het bijzonder. Vanzelfsprekend hebben we de activiteitenkalender besproken. In 2018 vonden veel zeer uiteenlopende activiteiten plaats op het landgoed, in 2019 zal dat zeker niet minder zijn! Dat alles kan alleen maar dankzij de grote inzet en betrokkenheid van onze medewerkers en onze talrijke vrijwilligers. Zij zijn het die uiteindelijk ons prachtige landgoed ‘dragen’: een groot compliment voor hen allemaal! Graag wens ik u namens het bestuur van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop een fijne jaarwisseling en daarna een gezond, goed en gelukkig 2019!

Met vriendelijke groet,

Jos van Lange (Voorzitter)

 
Oud-voorzitter Landgoed Kasteel Geldrop: Ton Klumper
Oud-voorzitter Ton Klumper kijkt terug.....

Oud-voorzitter Ton Klumper duikt de archieven in en schrijft in elke nieuwsbrief van Landgoed Kasteel Geldrop een stukje over dingen die gebeurd zijn.
  
Ton heeft de overgang van Stichting Kasteel Geldrop naar Stichting Landgoed Kasteel Geldrop nog net meegemaakt.
Hij is erg geïnteresseerd in geschiedenis en daarom gaat hij elke twee maanden in de grote kluis van het kasteel onderzoek doen naar feiten die in de vergetelheid geraakt zijn.

Deze keer gaat het verhaal over de overdracht van het kasteel van de gemeente aan Stichting Kasteel Geldrop. Lees het artikel "Van een kasteel in Geldrop tot Stichting Kasteel Geldrop"

Eén van de tentoongestelde werken van Peter van BusselExpositie Peter van Bussel
Overzichtstentoonstelling van de schilder Peter van Bussel

Zondag 6 januari 2019 t/m zondag 24 februari 2019

Vanaf zondag 6 januari t/m zondag 24 februari zal de nu bijna 80-jarige schilder Peter van Bussel uit Geldrop zijn werken tonen in de expositieruimte van Kasteel Geldrop. Wat hij schildert heeft alles te maken met zijn kijk op het leven, zijn omgeving en zijn drive om scheppend bezig te zijn. Zijn werken zijn spontaan en realistisch en zijn een spiegel van zijn karakter.

In al zijn bescheidenheid ziet hij het als een grote eer en erkenning om in zijn eigen dorp zijn werk te kunnen exposeren in de uitnodigende sfeer van het kasteel. Alle reden dus om de expositie van deze schilder van eigen bodem te komen bezoeken.

De expositie wordt officieel geopend door Rob Doorleijers, een neef van de schilder, op zondag 6 januari om 14.30 uur en is daarna te bezoeken t/m zondag 24 februari  2019 elke donderdag, vrijdag en zondag tussen 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis,


Meer informatie : Expositie Peter van Bussel

Beth & Flo: klassieke muziek met een vleugeltje theater!Duo Peter Caelen en Olsi Leka

Kasteelconcerten

Zondag 13 januari 2019, 12.00 - 14.00 uur
Pianoduo Beth & Flo

Pianoduo Beth & Flo:
twee pianistes die het liefst concerten geven die niet alleen concerten zijn. Dat zijn Claudette Verhulst en Elsbet Remijn. Zij studeerden klassiek piano. Ze leerden elkaar kennen in de klas van Rian de Waal op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij beiden in 2014 hun Masterdiploma behaalden.
Als pianoduo Beth &Flo maken zij een klassiek recital vrolijk en verrassend én een tikkie theatraal. Braaf op de pianokruk blijven zitten? Beter van niet! Verhalen vertellen, flirten met het publiek en ondertussen muziek van Brahms, Ravel, Rachmaninov en andere componisten laten horen – dat is wat Beth & Flo het liefste doen.
Als duo geven zij verrassende concerten met een ‘vleugeltje’ theater. Ze traden o.m. op in Het Concertgebouw in Amsterdam, de Oosterpoort in Groningen en tijdens het Uit Festival in Den Haag. Ook gaven Beth & Flo in 2017 concerten in New York en op Sicilië!


Zondag 10 februari 2019, 12.00 - 14.00 uur
Olsi Leka (cello) en Peter Caelen (piano)

Olsi Leka (1980 Albanië) studeerde aan het conservatorium van Brussel. Hij Is laureaat van meerdere nationale en internationale wedstrijden.

Op 24-jarige leeftijd werd hij eerste cellist van het Nationaal Orkest van België en gastdocent cello aan het Koninklijk Muziek Conservatorium in Brussel. Olsi Leka hecht veel waarde aan de barokcello maar is een echte allround musicus. Sindsdien gaf hij vele concerten in Europa. Tegenwoordig doceert hij aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en in Brussel (gastdocent). Hij is lid van het strijkersensemble Metamorphoses.

Peter Caelen (1975) begon op vijfjarige leeftijd met pianospelen en volgde pianoles bij Noor Relijk en bij Mila Baslawskaja. Hij studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam bij Frans van Beveren, Joop Celis en Willem Brons.
Onlangs maakte hij samen met violist Volodja Balzalorsky een tournee van dertien concerten naar China met de complete werken voor viool en piano van Brahms. Sinds 2006 is Peter Caelen leider van de Excellent Concerten op Kasteel Rijckholt en het Ursulinenconvent in Eijsden. Sinds 2014 is hij eveneens artistiek leider van Stichting Muziek Klassiek Gulpen.

Uitgebreide informatie over deze concerten kasteelconcerten.
Brocante in de fraaie vertrekken van Kasteel Gelrop (foto: Rob Biesters)
Brocante d'hiver 2019 op Landgoed Kasteel Geldrop

Zaterdag 26 januari en zondag 27 januari, 10.30 - 16.30 uur

Op 26 en 27 januari 2018 vormen het kasteel en kasteelhoeve in Geldrop het decor voor de 4e editie van “Brocante d’Hiver”. Circa 30 brocanteurs tonen hun mooiste schatten en vondsten uit o.a. Frankrijk, België en Engeland in de vertrekken van het 19e eeuws ingerichte kasteel. Ook in de unieke Brabantse keuken vindt u de mooiste brocante.

U bent tevens van harte welkom in de Kasteelhoeve, waar de Pronckzaal wordt omgetoverd in een prachtige Brocante wereld. Het Brocante Café bevindt zich in de Oranjerie waar voor u heerlijke verse koffie geschonken wordt.
Laat u verrassen op deze sfeervolle fair op een prachtige locatie.
Entree: € 3,50
Kinderen tot 12 jaar gratis
Afbeeldingsresultaat voor maxim februari
Maxim Februari
                
Literair Café Dommeldal

Zondag 3 februari 2019, 14.00 - 17.00 uur
Maxim Februari, 
Kasteelhoeve Geldrop

Maxim Februari, pseudoniem van Maximiliaan (Max) Drenth (Coevorden, 23 februari 1963), is een Nederlands filosoof, jurist, schrijver en columnist. Februari publiceerde eerder onder de namen M. Februari, Marjolijn Februari en M. Drenth von Februar.

Februari studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht. In 1989 kwam onder het pseudoniem M. Februari zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij het daaropvolgende jaar de Multatuliprijs ontving.

Van 1999 tot juli 2010 schreef Februari columns voor de Volkskrant; in augustus 2010 verwisselde hij deze krant voor NRC Handelsblad. 

In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonk-prijs voor het gehele oeuvre en in 2011 sprak hij de jaarlijkse Mosse-lezing uit.

De grootvader van Februari was "fout" in de Tweede Wereldoorlog, omdat hij dienst had genomen in het Duitse leger. Het gezin van de moeder van Februari was daardoor voor lange tijd stateloos. In een interview in 2012 gaf Februari aan dat deze episode invloed had gehad op zijn opvattingen over recht, moraal en over de "ingewikkeldheid van die dingen".Ensemble Pure Song: Kees Lambregts en Hetty Pronk-Verweij
Ensemble Pure Song  
Zondagmiddag 17 februari 2019, vanaf 14.30 uur
Trouwzaal Kasteel Geldrop, entree gratis

Het ensemble Pure Song, bestaande uit zangeres Hetty Pronk-Verweij en pianist Kees Lambregts, geeft een concert in Kasteel Geldrop. Het publiek krijgt o.a. Franse chansons, Nederlandse liederen en piano solo’s te horen. Liederen van Jacques Brel, Edith Piaf, Charles Dumont, Adele, Clauia de Breij en Herman van Veen staan op het programma.

Voor meer info zie www.puresong.nl


Welkom op de kinderboerderij in de kasteeltuin.


Peter de Jonge krijgt zijn onderscheiding uit handen van Jos van Lange in het bijzijn van Monique Peeman, de beheerder van de kinderboerderij.
Activiteiten Kinderboerderij Geldrop

Vrijdag 15 februari 2019, 
Workshop voor peuters . Thema :  warme truiendag.
Deelname € 7,50 per kind
Locatie: Kinderboerderij.

Twee jubilarissen Kinderboerderij
Tijdens de kerstbrunch op zondag 
23 december jl werden alle vrijwilligers van Landgoed Kasteel Geldrop nog eens nadrukkelijk bedankt voor hun geweldige inzet. Dit dankwoord wordt dan aan het begin van deze gezellige en sfeervolle bijeenkomst uitgesproken door de voorzitter van het bestuur Jos van Lange. Ook worden dan de vrijwilligers die 10 jaar of langer op het landgoed werkzaam zijn even naar voren gehaald. 


Dit jaar twee jubilarissen van de kinderboerderij : Peter de Jonge en Roger Poelmans. Zij zijn beiden 10 jaar vrijwilliger. Roger was niet aanwezig, maar Peter was blij verrast door de onderscheiding die hij door de voorzitter kreeg opgespeld. 

                             
De onderscheiding is een tinnen afgietsel van een oorspronkelijk ontwerp van Mathijs Bosman. Hij is een kunstenaar die enige jaren geleden veel ophef veroorzaakte  als "tijdelijk kasteelheer" .


                       

           
Een duurzaam 2019 gewenst door IVN Geldrop
Activiteiten IVN 2018

In de agenda van deze nieuwsbrief kunt u IVN activiteiten lezen over lezingen en workshops.

Januari en februari 2019
Seizoenencursus "Beleef de winter" (€ 30)
4 lessen (za 12/1, wo 16/1, wo 13/2 en za 16/2)
Natuurinformatiecentrum De Paardestal
Informatie en aanmelden: dorotheheiligers@hotmail.com

Vogelcursus door vogelwerkgroep van IVN
10 bijeenkomsten, incl. cursusmap, vogelgids en koffie (€ 70)
Aanmelden voor 15 januari: dorotheheiligers@hotmail.com

Alle informatie kunt u vinden: IVN Geldrop


          


Brocante Kasteelhoeve Geldrop januari 2018 (foto: Miriam Bode)


Prinsessenmiddag georganiseerd door de Kasteelhoeve
Activiteiten Kasteelhoeve Geldrop

Zaterdag 26 januari 2019, 10.30 - 16.30 uur
Zondag 27 januari 2019, 10.30 - 16.30 uur  
Brocante d'hiver

Laat je verrassen op deze sfeervolle fair op een prachtige locatie. 
Entree: € 3,50-
Kinderen tot 12 jaar gratis

Adres: Landgoed en Kasteelhoeve Geldrop
Helze 8, 5662 JG Geldrop
Organisatie: www.heerenlandenevents.nlWoensdagen 30 januari, 20 februari en 20 maart 2019,
Prinsessenmiddag
 high tea voor ouder en kind
13.30 - 16.15 uur

We organiseren een prinssessenmiddag high tea voor ouder en kind. Deelname is is alleen mogelijk als men dit vooraf reserveert; de kosten zijn € 19,95 p.p. en je krijgt hiervoor een leuke middag invulling met o.a. een speurtocht in het Kasteel.

Meer informatie hierover op onze website:
activiteiten kasteelhoeve Geldrop

 
Landgoed Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1 (navigatie Helze 8)
5662 KA Geldrop
040 2801230
info@kasteelgeldrop.nl
 
   
 
Vragen of opmerkingen? | Liever geen nieuwsbrief ontvangen?