Is deze nieuwsbrief slecht leesbaar?
 
Maart 2019 Nieuwsbrief 66  
Voorjaar Kasteel Geldrop 


Van de redactie

Voorjaar 2019.  
Alle reden om weer enthousiast te zijn. Dat geldt voor alle actoren van Landgoed Kasteel Geldrop met een actief programma, maar zeker ook voor de Kasteelhoeve. Het team van deze prachtlocatie kreeg de award voor beste trouwlocatie van Noord-Brabant uitgereikt. Een geweldige opsteker.
Voor het kasteel staat ook weer veel bijzonders te gebeuren, 
zoals de 7e Kunstfair, een inmiddels bekende kunstmanifestatie op het landgoed in het weekend van 16 en 17 maart.
Op 24 maart wordt voor het eerst de Landgoeddag op het Landgoed Kasteel Geldrop georganiseerd.
Verder nog: een nieuwe expositie van de bekende Brabantse schilder Jos Leurs, Strabrechttheater met de kasteelconcerten, Literair Café Dommeldal met bekende schrijver in de Kasteelhoeve etc.
In deze Nieuwsbrief vindt u een gevarieerde agenda.
En een dringende oproep: de kinderboerderij is naarstig op zoek naar vrijwilligers. Meer informatie hierover kan men vinden in de rubriek "Kinderboerderij Geldrop" in deze Nieuwsbrief.
Voor uitgebreide informatie over alle activiteiten van Kasteel Geldrop: activiteiten Kasteel GeldropKasteel Geldrop  februari 2019 (foto: Ellen van Helmond)


Agenda Landgoed Kasteel Geldrop

Zondag 3 maart t/m zondag 28 april 2019
Expositie "Kleuren in beweging"
Jos Leurs

Woensdag 6 maart 2019, 20.00 - 22.00 uur
Lezing Leo Schutter en Tinus de Gouw "Bomen over bomen"
Natuurinformatiecentrum De Paardestal

Zondag 10 maart 2019, 14.00 uur

Opening jaarexpositie "In en om de eik"
Natuurinformatiecentrum De Paardestal

Zondag 10 maart 2019, 12.00 - 14.00 uur
Kasteelconcerten
Annelien van Wauwe (klarinet) en Lucas Blondeel (piano)

Zaterdag 16 maart 2019, 13.00 - 17.00 uur
Zondag 17 maart 2019, 11.00 - 17.00 uur

Kunstfair Kasteel Geldrop

Zondag 24 maart 2019, 11.30 - 16.30 uur
Landgoeddag op Langoed Kasteel Geldrop

Zondag 24 maart 2019, 14.00 uur - 16.00 uur
Literair Café met Charlotte Mutsaers
Heerenhuys 23 Geldrop

Woensdag 3 april 2019, 20.00 - 22.00 uur
Lezing Hans van Moorsel "Amfibieën en reptielen, ver weg en dichtbij" Natuurinformatiecentrum De Paardestal

Zondag 14 april 2019, 12.00 - 14.00 uur
Kasteelconcerten Rosalia Gomez Lasheras (piano)

Maandag 22 april (2e Paasdag) 2019, 14.00 - 16.30 uur
Kindermiddag KinderboerderijKunstfair Kasteel Geldrop 2019

Kunstfair 2019 in Kasteel Geldrop

Zaterdag 16 maart 2019, 13.00 - 17.00 uur
Zondag 17 maart 2019, 11.00 -  17.00 uur 

Op 16 en 17 maart 2019 wordt door Annie van den Akker en Joan Spreuwel een grote, gratis toegankelijke kunstfair georganiseerd op Landgoed Kasteel Geldrop. In de vele stijlkamers, die het meer dan 400 jaar oude kasteel rijk is, zullen een zeventiental kunstenaars hun werk op een creatieve wijze tonen en te koop aanbieden.

Bent u op zoek naar een mooi schilderij, keramiek, sieraden of andere zeer uiteenlopende kunstwerken? Breng dan een bezoek aan deze kunstfair met Kasteel Geldrop als schitterend achtergronddecor.

Een kunstfair voor liefhebbers en verzamelaars, waar u op uw gemak kunt rondkijken voor iets van uw gading, of gewoon genieten van al het moois dat de aanwezige kunstenaars daar exposeren en verkopen. Door het niveau en diversiteit van de getoonde kunstwerken, het enthousiasme van de kunstenaars en de sfeer die het kasteel uitstraalt, hebben voorgaande edities van deze ruim opgezette kunstfair vele bezoekers getrokken.

Daarom wil de organisatie ook dit jaar deze traditie voortzetten, door nu al voor de zevende keer dit unieke evenement te organiseren. Ze is ervan overtuigd dat ook deze kunstfair weer een groot succes zal worden.

Het is daarbij fascinerend om te zien hoe in het kasteel, met zijn originele historische inrichting, hedendaagse kunst kan worden ingepast. Een lust voor het oog. Er is bij deze kunstfair niet alleen gelet op het niveau van de getoonde kunst, maar ook op diversiteit, zoals glas en keramiek, fotografie, edelsmeden, sierraden, sculpturen en vele andere kunstvormen. Veel van de hier aanwezige kunstenaars exposeren ook in binnen- en buitenland en kunnen nu ook Kasteel Geldrop aan hun lijstje toevoegen!

Een overzicht van deelnemende kunstenaars met website klik op de volgende link : Kunstfair Kasteel Geldrop 2019
Eén van de tentoongestelde werken van  Jos Leurs


In de openlucht in Zuid-Frankrijk schildert Jos de kleuren en het licht op het linnen
Expositie Jos Leurs
"Kleuren in beweging"

Zondag 3 maart 2019 t/m zondag 28 april 2019

Vanaf zondag 3 maart t/m zondag 28 april zal schilder Jos Leurs (1947) uit Leende zijn werken tonen in de expositieruimte van Kasteel Geldrop. Evenals bij de vorige twee exposities, ook nu weer een schilder uit de eigen regio.

Jos woont nu in Leende, maar hij laat en liet zich bij zijn schilderstukken vooral inspireren door zijn favoriete plekken in het zuiden van Frankrijk. De stijl waarin Jos Leurs werkt en de samenstelling van zijn palet wijken sterk af van alles wat je zou verwachten als je weet dat hij in Brabant geboren is. Veel van zijn werken zijn gebaseerd op de schoonheid van Zuid-Frankrijk - Provence, waar hij 16 jaar lang met veel passie gewoond en gewerkt heeft.

In zijn werk maakt niet de lijn, maar de kleuren van licht en donker de vorm. Door koude en warme kleuren tegen elkaar aan te zetten worden ze in de waarneming versterkt, waarbij de contouren van de afbeelding worden gevormd door de grenzen van de kleurvlakken. Met deze sterk impressionistische stijl worden de fluctuaties van licht en kleur nog eens extra versterkt. Het nooit eindigende spel van zonlicht en schaduw, wolken die naast de hemel bewegen en bloemen die bloeien, dat alles is fraai door Jos vastgelegd met thema’s die de sfeer en het karakter van landschappen, stillevens, stads- en strandgezichten recht doen.

Genoeg reden dus om de expositie van deze schilder van eigen bodem te komen bezoeken. De expositie wordt officieel geopend op zondag 10 maart om 15.00 uur en is daarna elke donderdag, vrijdag en zondag te bezoeken t/m zondag 28 april tussen 14.00 en 17.00 uur. Entree gratis.

Kunstfaircommissie: Joan van Spreuwel en Annie van den AkkerOpen huis tijdens de Kunstfair 
In gesprek met ............ de Kunstfaircommissie 
(Rob van Helmond)

Het was geen moeilijke opgave om de organisatoren van de jaarlijkse Kunstfair te interviewen. Annie van den Akker en Joan van Spreuwel schoten uit de startblokken, zodra de eerste vraag gesteld was. Allereerst vermeldt het tweetal dat de groep kunstenaars van de zevende Kunstfair bestaat uit een select gezelschap met uiteenlopende disciplines. Van cortenstalen objecten tot impressionistische schilderijen en van gouden sieraden tot glas in combinatie met brons. Heel bijzonder deze keer een interactieve klankinstallatie m.b.v. keramieke kunstvoorwerpen.

Annie van den Akker bezoekt het hele jaar door allerlei exposities, kunstroutes en ateliers om de meest geschikte kandidaten te selecteren en uit te nodigen. Joan van Spreuwel is vooral gericht op PR zaken, sorteren van foto’s van kunstenaars en hun werk voor publicatie. De computer is voor hem daarbij een onontbeerlijk hulpmiddel. Het is een goede en tijdrovende samenwerking tussen deze twee mensen, dat uiteindelijk uitmondt in een veel belovende kunstmanifestatie.

Overige vrijwilligers van het kasteel helpen mee om ook de komende fair weer tot een succes te maken. Zij helpen de kunstenaars bij het inrichten van de pronkkamers van het kasteel en bij opruimwerkzaamheden, zorgen voor een bescheiden catering voor de kunstenaars, verspreiden de nodige flyers en posters en houden toezicht als suppoosten.

Een laatste vraag tijdens dit gesprek: “Komt er over drie jaar een tiende Kunstfair Kasteel Geldrop?”. Beiden antwoorden hierop volmondig “ja”, met de toevoeging “bij leven en welzijn”. Inmiddels is de kunstfair Kasteel Geldrop in Geldrop en verre omgeving een bekend fenomeen met jaarlijks veel bezoekers.

Een lijst van kunstenaars met hun werk vindt u in een ander artikel in deze nieuwsbrief en op de website van het kasteel. U bent van harte welkom op zaterdag 16 maart of zondag 17 maart in Kasteel Geldrop. Toegang gratis.
Annelien van Wauwe (klarinet) & Lucas Blondeel (piano)

Pianiste Rosalía Gómez Lasheras speelt in de finale van het Young Pianist Festival 
Kasteelconcerten

Zondag 10 maart 2019, 12.00 - 14.00 uur
Annelien van Wauwe (klarinet) & Lucas Blondeel (piano)

Annelien Van Wauwe (1987)
Deze Belgische musicus is bekend om haar uitvoeringen op zowel de moderne als de historische klarinet en wordt beschouwd als één van de meest boeiende en originele klarinettisten van haar generatie. Vanaf jonge leeftijd won zij talrijke internationale wedstrijden. Haar gedeelde overwinning op de 61ste Internationale Muziekwedstrijd van de ARD in München in 2012, was een beslissende stap naar internationale erkenning.

Lucas Blondeel (1979) studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar hij in juni 2004 de graad van Meester in de Muziek behaalde met de hoogste onderscheiding. In 2012 rondde hij zijn studie af aan de Universität der Künste Berlin bij Professor Klaus Hellwig.
Naast zijn werk als solist werkt hij ook graag in kamermuziekverband.
Lucas Blondeel studeerde jarenlang pianoforte bij onder meer Jos Van Immerseel, Bart Van Oort en Malcolm Bilson en speelt regelmatig concerten op historische instrumenten.

Zondag 14 april 2019, 12.00 - 14.00 uur
Rosalía Gómez Lasheras (piano)

Rosalía Gómez Lasheras
(1994) begon op vijfjarige leeftijd met pianospelen bij Alexander Gold. In 2011 won zij de Extraordinary Award van het Conservatorium van Santiago en ging vervolgens studeren aan het Conservatorium van Utrecht bij Alan Weiss.
Voor Rosalía was haar optreden in mei 2013 met dirigent Philippe Herreweghe een hoogtepunt. Zij speelde toen Mozart’s Jeune-homme Concert.

Rosalía wordt geprezen om haar grote muzikaliteit. Kamermuziek heeft bij haar een bijzondere plaats. In 2013 won zij de eerste prijs van het YPF Piano Competition Youri Egorov in Amsterdam met in de finale het pianoconcert nr. 2 van Frédéric Chopin. Naast deze prijs won ze de Laureaten Prize, de Schumann Prize voor de beste vertolking van de klassieke sonate en de Modern Music prize.

Hier vindt u uitgebreide informatie over deze concerten kasteelconcerten.
Kasteel Geldrop voorjaar 2019: welkom op de Landgoeddag

Baron z'n Hof is open tijdens de Landgoeddag
Landgoeddag 
Zondag 24 maart 2019, 11.30 - 16.30 uur
Toegang: gratis

Zondag 24 maart zal Landgoed Kasteel Geldrop een eerste editie organiseren van de Landgoeddag. 
De Landgoeddag is een gezamenlijk dagvullend programma verspreid over het gehele grondgebied. Het doel van deze dag is het publiek in de regio kennis te laten maken met alle initiatieven op het landgoed. Het thema van deze eerste editie is "Feestelijk Meesterlijk". Het landgoed is vanzelfsprekend verbonden met diverse ambachten en er is natuurlijk iets moois te vieren met deze primeur.

Zo zal er in de Kasteelhoeve een markt plaatsvinden met verschillende kramen.
In de Oranjerie zijn alle hobbybakkers van Geldrop en omstreken uitgenodigd hun eigen creaties tentoon te stellen en te laten proeven aan meesterpatissier Jacques van Bragt. 
Voor gezinnen zijn er bij de Kinderboerderij ezelritten met de wagen en is er een heuse kippenrace.
Het IVN organiseert naast een tentoonstelling diverse wandelingen in het Kasteelpark met leuke weetjes over de bomen en de lente in het park.
Ook in de Zintuigentuin zullen rondleidingen plaatsvinden.
In de Baron z’n Hof zullen de kassen open zijn en tuinbeheerder John Schoolmeester zal een presentatie geven over de tuin in de Oostvleugel van het kasteel. 
Goudsmid Ingrid van Doesburg van Art of Impression viert haar 15 jarige bestaan en is open voor publiek om het eeuwenoude ambacht van sieraden maken te laten zien.

In het kasteel is ook een heleboel te beleven.
Zo zal Marianne Menting mooie verhalen vertellen, is er een speurdersspel op zolder. Men kan zelf bloemschikken in de Oude Keuken met groen uit het park en de tuinen. In de Baron z'n Kamer, onder "het toeziend oog" van drie generaties Peijnenburg Koekfabrikanten, kunnen bezoekers een sneetje peperkoek nuttigen, al dan niet met roomboter besmeerd.
Jonge bezoekers kunnen al knutselend hun hart ophalen. Prinsessen kunnen namelijk hun eigen kroontje maken en ridders hun eigen zwaard.

Jos van Lange, bestuursvoorzitter van de stichting: “Door de diversiteit aan activiteiten hopen we bezoekers in alle leeftijdscategorieën te verwelkomen”. Ook zal de klassieke kunst van tafeldekken tentoongesteld zijn en zal de jeugd zich als ware adel voelen terwijl zij door een butler geserveerd worden. Kortom een dagvullend programma en voor elke bezoeker wat wils. Voor een complete agenda van de dag kunnen geïnteresseerden naar www.kasteelgeldrop.nl.

De Landgoeddag is van 11:30 uur tot 16:30 uur op zondag 24 maart en aan alle activiteiten kan men gratis meedoen.Oud-voorzitter Landgoed Kasteel Geldrop : Ton Klumper
Oud-voorzitter Ton Klumper kijkt terug .......

Oud-voorzitter Ton Klumper duikt de archieven in en schrijft in elke nieuwsbrief van Landgoed Kasteel Geldrop een stukje over dingen die gebeurd zijn.

Deze keer gaat het verhaal over: De ontwikkelingen ván en binnen het kasteelcomplex sinds 21 december 1994.
Aan het eind van zijn eerste bijdrage over de ontwikkeling van: “Een kasteel in Geldrop” naar de “Stichting Landgoed Kasteel Geldrop” vertelde hij dat veranderingen rond dit thema in de loop van het bestaan van de Stichting zouden worden beschreven.

Lees het artikel "De ontwikkelingen ván en binnen het kasteelcomplex sinds 21 december 1994

Charlotte Mutsaers
                
Literair Café Dommeldal

Zondag 24 maart 2019, 14.00 - 16.00 uur
Charlotte Mutsaers, Heerenhuys 23 te 
Geldrop

Charlotte Jacoba Maria Mutsaers  is geboren te Utrecht, november 1942. Ze is een Nederlands schrijfster, essayist en beeldend kunstenaar.

Na haar gymnasiumopleiding studeerde ze Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Overdag was ze werkzaam in het hoger beroepsonderwijs, terwijl ze in de avonduren de opleiding tekenen en schilderen en vrije grafiek volgde aan de Gerrit Rietveld Academie. Aan deze academie heeft ze daarna meer dan tien jaar les gegeven.

Rond haar veertigste begon Mutsaers met haar schrijverscarrière. In 1983 was ze te gast bij "Hier is ...... Adriaan van Dis" en op 7 juni 1992 in het VPRO-programma "Zomergasten".
Haar meest recente boek verscheen in 2017 "Harnas van Hansaplast", de veelbesproken roman over de dood van Mutsaers broer.
Door de Landgoeddag op zondag 24 maart 2019 is de kasteelhoeve bezet en wordt  de lezing van Charlotte Mutsaers verplaatst naar Heerenhuys 23, centrum Geldrop

Welkom op de kinderboerderij in de kasteeltuin.


Pannekoeken versieren en smullen maar.


De paashaas op bezoek bij de kinderboerderij


Monique Peeman tijdens de koffiepauze temidden van enkele vrijwilligers en medewerkers van de kinderboerderij

Activiteiten Kinderboerderij
Geldrop

Oproep voor vrijwilligers

We zoeken dringend naar vrijwilligers die een dagdeel kunnen invallen in ons winkeltje. Je doet dan de kassa, bent het eerste informatiepunt voor mensen en bellers, helpt mensen aan de balie en zorgt ervoor dat alles schoon is. Je moet boven de 18 zijn, zelfstandig kunnen werken en houden van een gezellige chaos.
Ook (vrijwillige) dierverzorgers zijn welkom voor diverse dagdelen. Ook dan moet je zelfstandig kunnen werken, boven de18 zijn en houden van een gezellige chaos. Verder kan iedereen een kijkje op onze website nemen voor meer in te vullen vacatures.

Je mag ons bellen voor meer informatie (040-2858252).
Een mailtje sturen naar info@kinderboerderij.nl kan ook, of kom gewoon even langs.

Monique Peeman, beheerder Kinderboerderij


Activiteiten

Vrijdag 22 maart 2019, 10.00 - 10.45 uur
Workshop voor peuters, thema zeehondendag

Op 22 maart is het de dag van de zeehond. Letstalksigns heeft speciaal voor deze dag een 45 minuten durende workshop ontwikkelt voor peuters en hun opvoeders/verzorgers. Naast het thema staat er tijdens de workshop ook een ontwikkelingsgebied centraal: spelend leren.
Kosten bedragen €7,50 per deelnemend kind. Minimaal twee dagen van tevoren betalen en aanmelden zijn verplicht. 


Donderdag 18 april 2019, 10.00 - 10.45 uur
Workshop voor peuters, thema Pasen

Bij deze specifieke worskhop draait het natuurlijk allemaal om Pasen. De verschillende activiteiten worden ondersteund door gebaren, waardoor de activiteiten niet alleen leuker, maar ook leerzamer worden.
U wordt vriendelijk verzocht minimaal twee dagen van tevoren aan te melden en te betalen; dit kan bij de kinderboerderij in het hoofdgebouw aan de balie.
De kosten bedragen €7,50 per deelnemend kind.

Maandag 22 april (2e Paasdag), 14.00 - 16.30 uur
Een creatieve middag voor kinderen met hun ouders en/of verzorgers: eieren schilderen, knutselen, pannekoek versieren, etc. en natuurlijk eieren zoeken: 14.00 - 14.10 uur. 
Hieraan zijn enkele spelregels verbonden. Toegang gratis. Voor meer informatie zie Programma Kinderboerderij Pasen.Rabobankvertegenwoordiger overhandigt de cheque aan bestuur Landgoed Kasteel Geldrop.
Landgoed Kasteel Geldrop ontvangt bijdrage uit Coöperatiefonds Rabobank Dommelstreek
voor doorontwikkeling kinderboerderij

Landgoed Kasteel Geldrop ontvangt een bijdrage van 5.000 euro uit het Coöperatiefonds Rabobank Dommelstreek voor de doorontwikkeling van de huidige kinderboerderij tot duurzaam dierbeleving- en educatiecentrum.

Els Luijerink, namens de stichting: “Het project bevordert samenwerking tussen school, buitenschoolse opvang, kinderboerderij en horeca. Kinderen leren spelenderwijs op de unieke locatie van de kinderboerderij gelegen op Landgoed Kasteel Geldrop.
Daarnaast biedt het project een zinvolle dagbesteding / werkplek aan mensen die (tijdelijk) een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.”

Al sinds jaar en dag vloeit een deel van de winst van Rabobank Dommelstreek naar het Coöperatiefonds. Ieder kwartaal beoordeelt een afvaardiging van de marktteams, bestaande uit ledenraadsleden en medewerkers van de bank, welke aanvragen een bijdrage ontvangen. De aanvraag voor de doorontwikkeling van de kinderboerderij past goed in de criteria die de bank stelt voor het Coöperatiefonds. Jac van Zeeland, vermogensmanager en commissielid en Eric de Graaf, accountmanager MKB, reikten de cheque uit. Jac: “Het concept van een traditionele kinderboerderij die gratis toegankelijk is, lijkt nauwelijks nog bestaansrecht te hebben. Daarom vinden wij het goed dat de organisatie op zoek gaat naar vernieuwende elementen die meerwaarde bieden voor het concept ‘kinderboerderij’ en leiden tot een veelvoud aan verdienmodellen. Zo zorgt de organisatie voor een goede onderstroom, die de functie van de locatie duurzaam kan blijven ondersteunen.”

                            


Pimpelmees (foto: Wil van Tongerloo)
Activiteiten IVN 2018

In de agenda van deze nieuwsbrief kunt u IVN activiteiten lezen over lezingen en workshops. Overige activiteiten maart en april 2019:

Zaterdag 16 maart  2019, 8.45 - 12.00 uur
Nestkasten repareren en nieuwe maken in kader van vrijwilligersactie NLdoet.
Natuurinformatiecentrum De Paardestal
Aanmelden: ivngeldrop@gmail.com / Harrie Broeksteeg,
06 3890 9009

Zaterdag 16 maart 2019, 10.00 - 11.30 uur
Amfibieënexcursie
Start: Bosrand 130, Geldrop

Cursus "Beleef de lente" door natuurgidsen IVN
Start: zaterdag 23 maart, 9.30 - 11.30 uur 
Natuurinformatiecentrum De Paardestal
€ 30 voor 2 avonden en 2 excursies
Aanmelden vóór 15 maart bij dorotheheiligers@hotmail.com

Zondag 7 april 2019, 14.00 - 15.30 uur
Excursie "lente in het kasteelpark" 
Start: Natuurinformatiecentrum De Paardestal
Gratis

Allerlei wandelingen o.l.v. natuurgidsen.
Zie website IVN Geldrop


          

Het managementteam van de Kasteelhoeve, vlnr : Veronique, Luuk en Yvonne
Activiteiten Kasteelhoeve Geldrop

Fantastisch nieuws: de Kasteelhoeve heeft de award gewonnen voor 

BESTE TROUWLOCATIE VAN NOORD-BRABANT.

De jury heeft gelet op de items: populariteit, aantal aanvragen en reviews. Verkozen tot nr.1

Proficiat namens directeur, bestuur, medewerkers en vrijwilligers van Landgoed Kasteel Geldrop aan het managementteam van de Kasteelhoeve: Luuk Zonneveld, Veronique van Raamsdonk, Yvonne Henckens en Nikki van Valderen en natuurlijk ook alle personeelsleden die het winnen van deze award mogelijk hebben gemaakt.

            
Meer informatie over activiteiten Kasteelhoeve op onze website: activiteiten kasteelhoeve Geldrop.

 
Landgoed Kasteel Geldrop
Mierloseweg 1 (navigatie Helze 8)
5662 KA Geldrop
040 2801230
info@kasteelgeldrop.nl
 
   
 
Vragen of opmerkingen? | Liever geen nieuwsbrief ontvangen?