Is deze nieuwsbrief slecht leesbaar?
 
 Juli/augustus 2019 Nieuwsbrief 68  
De kasteel(be)heer(der) Bart Klomp leerde kinderen hoe de de etiquetteregels aan tafel zijn.
Van de redactie

Maart en april waren speciaal dit jaar. De kunstfair trok dit jaar ruim 1000 bezoekers en was in alle opzichten geslaagd. Op zondag 24 maart organiseerde het bestuur van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop een nieuwe activiteit: de Landgoeddag. Alle "bewoners" van het landgoed lieten de bezoekers een kijkje nemen in hun keuken. Enkele duizenden bezoekers, jong en oud kwamen naar het landgoed in het mooie weer. 

Voor de maanden mei en juni zijn er weer nieuwe activiteiten waarover u kunt lezen in deze nieuwsbrief. De bijzondere expositie van Anton Schellens en het bierfestival zijn in deze periode de hoogtepunten. De Strabrecht Kasteelconcerten vinden weer in september plaats.

We heten u van harte welkom op ons mooie landgoed.
Kasteel Geldrop  


Agenda Landgoed Kasteel Geldrop

Woensdag 1 mei 2019, 20.00 - 22.00 uur
Lezing "De buizerd" door Gerard Compiet,
IVN, De Paardestal

Vrijdag 10 mei t/m zondag 30 juni 2019
Expositie fotograaf Anton Schellens

Zondag 19 mei 2019, in de middag
Schaapscheren Kinderboerderij

Woensdag 5 juni 2019, 20.00 - 22.00 uur
Lezing "Het geheime leven onder de grond" door Minke Greve
IVN, De Paardestal

Zondag 16 juni (Vaderdag) 2019, 13.00 - 18.00 uur
Bierfestival bij de entree van het kasteel, 
Waterdiertjes scheppen bij het IVN, De Paardestal

Woensdag 19 juni 2019, 20.00 - 22.00 uur
Zomeracademie: Bart van Loo, Kasteelhoeve Geldrop
Bierfestival op binnenplaats van Kasteel Geldrop


Bierfestival Vaderdag Kasteel Geldrop
Bierfestival Kasteel Geldrop
Zondag 16 juni (Vaderdag) 2019, 13.00 - 18.00 uur

Op zondag 16 juni (Vaderdag) zal op Landgoed Kasteel Geldrop het vierde bierfestival plaatsvinden. Dit keer zullen alleen maar brouwerijen die op fietsafstand liggen van het kasteel hun biertjes tappen.
Het festival begint om 13.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Samen met de Bottelarij uit Mierlo heeft het kasteel acht regionale brouwerijen bereid gevonden een 40-tal bieren schenken.

De brouwerijen zijn: Deftige Aap uit Gerwen, Vandeoirsprong uit Oirschot, Rufus uit Heeze, Stadsbrouwerij Eindhoven en Lux Brewery uit Eindhoven, Hooglander Bier uit Aarle-Rixtel, De Molengraaf Brouwerij uit Mierlo en Brouwerij Nijver uit Geldrop.

Omdat het die dag ook Vaderdag is, is het festival speciaal toegankelijk voor dorstige vaders met een voucher. Deze voucher is goed voor 3 bieren en een proefglas, af te halen bij de kassa van het festival. Zonen of dochters kunnen deze voucher die dag kopen aan de kassa of vooraf bestellen via www.kasteelgeldrop.nl. Het proefglas is aan het einde van de middag weer in te leveren tegen geld of een flesje bier om thuis nog eens na te genieten. Het kasteel is deze dag ook gratis te bezoeken.

Voor diegenen die andere drank prefereren boven bier of geen acohol drinken, zijn er versnaperingen en drankjes te verkrijgen bij de stand van de Kasteelhoeve.
  
  Foto: Anton Schellens


                   

       
Foto: Anton Schellens
Expositie Anton Schellens (1887-1954),
fotograaf van het ongerepte Brabantse plattelandsleven

Vrijdag 10 mei 2019 t/m zondag 30 juni 2019

Stichting C.R. Hermans organiseert in samenwerking met de Brabant-Collectie van Tilburg University van 10 mei tot en met 30 juni een expositie over Anton Schellens, zijn fotografie en schilderijen in Kasteel Geldrop.

Tegelijk verschijnt ook de publicatie ‘Anton Schellens (1887-1954). Fotograaf van het ongerepte Brabantse plattelandsleven’ bij uitgeverij Vantilt in Nijmegen.
Historicus Cor van der Heijden deed jarenlang onderzoek naar de persoon en het werk van Anton Schellens. Hierbij werden niet alleen de originele glasplaten, maar ook veel van Schellens naar internationale fototentoonstellingen ingezonden afdrukken teruggevonden.
Voor het eerst zullen deze foto’s te zien zijn, evenals diverse van de kunstwerken uit de collectie van Schellens.

Anton Schellens was een vermogende textielfabrikant met een bijzondere belangstelling voor kunst. Hij legde een kwalitatief hoog aangeslagen collectie schilderijen aan: zijn villa aan de Parklaan in Eindhoven werd wel eens omschreven als ‘het kunstpaleis van de Haagse School’.

Wat Jongkind, Mauve, Willem Maris en Breitner met palet en penseel maakten, probeerde Schellens met zijn hobby, fotografie. Met zorg koos hij in zijn Eindhovense omgeving taferelen van het pure, onbedorven en pittoreske plattelandsleven, met eenvoudige optrekjes waar keuterboeren, thuiswerkende ambachtslieden en oude vrouwen hun dagen sleten zoals generaties voor hen dat deden.

Schellens ensceneerde met de grootst mogelijke zorg het interieur en stelde zijn camera zodanig op dat de afbeelding er zo pittoresk mogelijk uitzag (waarbij hij een fascinatie had voor binnenvallend licht).

Het maken van de foto was voor Schellens nog maar het halve werk. Het minstens zo belangrijke deel volgde thuis, in de donkere kamer. Maar met het ontwikkelen en afdrukken van de foto was het scheppingsproces nog niet beëindigd. Schellens bekwaamde zich in allerlei procedés die hem uittilden boven het niveau van een ‘kiekjesmaker’. Zijn pigmogravures vielen bij fototentoonstellingen in binnen- en buitenland met grote regelmaat in de prijzen en werden in de vakbladen met lof overladen.

Publicatie Auteur: Cor van der Heijden, Uitgeverij Vantilt, ISBN 9789460044267, paperback, rijk geïllustreerd, deels in kleur, ca. 240 pagina’s,€ 29,95 www.vantilt.nl

Uitgebreide informatie : Expo-Anton-Schellens


Een groep vrijwilligers Zintuigentuin Landgoed Kasteel Geldrop (poserend)


Een groep vrijwilligers Zintuigentuin Landgoed Kasteel Geldrop (aan het werk)


Een groep vrijwilligers Zintuigentuin Landgoed Kasteel Geldrop (overleggend)
In gesprek met ............ de vrijwilligers van de Zintuigentuin
(Rob van Helmond)

Zintuigentuin Landgoed Kasteel Geldrop, kloppend hart in het groene centrum van Geldrop.
Op donderdagochtend 4 april zit de kou nog duidelijk in de lucht. In de Zintuigentuin van Landgoed Kasteel Geldrop wordt door een aantal enthousiaste vrijwilligers al flink gewerkt en dat lijkt invloed te hebben op de stijgende temperatuur.
De tuin wordt met compost bemest, het gras voor de eerste keer na de winter weer gemaaid. Enkele mannen zijn bezig met zagen en schuren van een houten stellage die een gezins-relaxbank moet worden.

Vijf jaar geleden op 21 september werd de zintuigentuin officieel gestart. IVN, Kasteel Geldrop en de Kinderboerderij zijn de initiatiefnemers van dit bijzondere project. Nu bestaat het vrijwilligersteam uit 21 personen, zowel mannen als vrouwen, die o.l.v. voortrekker Harry Peters deze fantastische tuin hebben samengesteld.
Men krijgt daarbij o.a. hulp van instanties als NL-Doet, GGZ, Kinderopvang De Grabbelton en Zorgcentrum ’t Laar. Harry Peters omschrijft de sfeer als volgt: “We hebben hier met z’n allen een duidelijk wij-gevoel. Een goede samenwerking en communicatie zijn hierbij van cruciaal belang.”

Alle zintuigen kunnen in de zintuigentuin geprikkeld worden. Het blote-voeten pad is alom bekend en wordt nu zelfs uitgebreid met een blote-handen pad. Rolstoelers kunnen hun handen gebruiken om te voelen hoe het is als men in aanraking komt met natuurlijke structuren. Geluidsobjecten, bomen voelen, braille lezen en geurstoffen completeren het geheel van zintuiglijke waarnemingen.

Rond 11.00 uur is het koffiedrinken op het terras van de kinderboerderij. Daar wacht het team een dampende kop koffie of thee met een lekker Brabants koekje.Er staat de komende tijd nog het één en ander op stapel: Kweekkastje, relaxbank en -stoel, terras, houten treintje voor kinderen.
Dat kost niet alleen veel inzet maar ook geld voor de benodigde materialen en het totale onderhoud. De zintuigentuin valt weliswaar onder de financiële zorg van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop, maar is ook heel blij met particuliere giften. Mocht u als lezer van de nieuwsbrief de zintuigentuin een warm hart toedragen, dan kunt u uw geldelijke bijdrage storten op:Rekeningnr. NL65 RABO 0325576572 t.n.v. H.Peters Zintuigentuin
Nu alvast: heel hartelijk dank voor uw bijdrage en interesse!

Murat Isik

Bart van Loo
                
Literair Café Dommeldal

Zondag 5 mei 2019, 14.00 - 16.00 uur
Murat Isik, Hofdael te 
Geldrop

Murat Isik  
Met zijn roman Wees Onzichtbaar bewees hij een unieke stem in de Nederlandse literatuur te zijn: Murat Isik. Op zondag 5 mei verwelkomen we deze meesterverteller in Literair Café Dommeldal.

Door de Open Trouwdaglocatie  op zondag 5 mei 2019 is de kasteelhoeve bezet en wordt de lezing van Murat Isik verplaatst naar Hofdael, centrum Geldrop
Zomeracademie: Bart van Loo
Woensdag 19 juni 2019, 20.00 - 22.00 uur
Kasteelhoeve, Landgoed Kasteel Geldrop

De zomeracademie is de bijdrage van het Literair Café Dommeldal aan het culturele zomerseizoen in Dommeldal. Bekende Nederlanders uit de wereld van muziek, toneel, kunst, sport of televisie zijn de zomeravond-gast in de Kasteelhoeve in Geldrop.

Bart van Loo is een Vlaams auteur en conferencier. In zijn boeken benadert hij de Franse cultuur steeds via andere sluipwegen. Met zijn bestseller Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk, raakte hij bekend bij het grote publiek. 

Welkom op de kinderboerderij in de kasteeltuin.
Geitjes en ezels van de kinderboerderij worden wel eens uitgelaten in de kasteeltuin.Schaapscheren.
Veel bezoekers kinderboerderij op Landgoed dag 
Kinderboerderij Geldrop

Oproep voor vrijwilligers

We zoeken dringend naar vrijwilligers die een dagdeel kunnen invallen in ons winkeltje. Je doet dan de kassa, bent het eerste informatiepunt voor mensen en bellers, helpt mensen aan de balie en zorgt ervoor dat alles schoon is. Je moet boven de 18 zijn, zelfstandig kunnen werken en houden van een gezellige chaos.
Ook (vrijwillige) dierverzorgers zijn welkom voor diverse dagdelen. Ook dan moet je zelfstandig kunnen werken, boven de18 zijn en houden van de gezellige chaos. Verder kan iedereen een kijkje op onze website nemen voor meer in te vullen vacatures.

Je mag ons bellen voor meer informatie op 040-285 8252.
Een mailtje sturen naar info@kinderboerderij.nl kan ook, of kom gewoon even langs.

Monique Peeman, beheerder Kinderboerderij


Activiteiten
Zondag 19 mei 2019, in de middag
Schaapscheren
De schapen worden weer geschoren door "meester" Kees. Kom maar eens kijken hoe onze dames er daarna uitzien; onherkenbaar. Er wordt ook wol gesponnen, je kunt vilten, er zijn diverse knutselactiviteiten, je kunt je laten schminken, er zijn pannenkoeken om te versierenen op te eten, kraampjes met spulletjes die te koop zijn en natuurlijk kun je de dieren lekker knuffelen en komen schommelen of zandscheppen. Toegang gratis. 


Maandag 10 mei 2019, 10.00 - 10.45 uur
Workshop voor peuters, thema hoedendag


Dinsdag 18 juni 2019, 10.00 - 10.45 uur
Workshop voor peuters, thema bloemetjes

De verschillende activiteiten worden ondersteund door gebaren, waardoor de activiteiten niet alleen leuker, maar ook leerzamer worden.
U wordt vriendelijk verzocht minimaal twee dagen van tevoren aan te melden en te betalen; dit kan bij de kinderboerderij in het hoofdgebouw aan de balie.
De kosten bedragen €7,50 per deelnemend kind.


Zondag 23 juni 2019, in de middag
Verjaardag Kinderboerderij

Groot feest! De kinderboerderij bestaat 33 jaar! We organiseren weer allerlei leuke spelletjes en UC Dance komt weer een mooie dansdemonstratie door kinderen gegeven. Natuurlijk wordt er getrakteerd op wat lekkers en kun je lekker spelen en met de dieren knuffelen.Dichter bij de datum zal er meer info verschijnen. 
Zie onze website: programma kinderboerderij

                            Diertjes scheppen en bekijken op Vaderdag 16 juni 
Activiteiten IVN 2018

In de agenda van deze nieuwsbrief vindt u IVN-activiteiten zoals lezingen en workshops. Overige activiteiten mei en juni 2019:

Zaterdag 18 mei en woensdag 22 mei 2019, vlindercursus
Deze cursus omvat twee bijeenkomsten en kost € 15,-
Aanmelden bij dorotheheiligers@hotmail.com

Cursus "Beleef de zomer" door natuurgidsen IVN
Start: zaterdag 18 mei, 9.30 - 11.30 uur 
Natuurinformatiecentrum De Paardestal
€ 30 voor 4 bijeenkomsten
Aanmelden bij dorotheheiligers@hotmail.com

Allerlei wandelingen o.l.v. natuurgidsen
Zie website IVN Geldrop


          


Kasteel Geldrop is een populaire trouwlocatie
Activiteiten Kasteelhoeve Geldrop

Meer informatie over activiteiten Kasteelhoeve op onze website: kasteelhoeve

Zondag 5 mei: Open trouwdag locatie in Kasteelhoeve


Kasteelhoeve: Trouwlocatie nummer 1 van Noord-Brabant


Stichting Landgoed Kasteel Geldrop 040 2801230
Kasteelhoeve (partijen en theetuin) 040 7874561
Kasteelconcerten Geldrop 040 3685766
Kinderboerderij 040 2858252
IVN 040 2867549
Vrienden van Kasteel Geldrop 040 2801230
Kinderfeestjes 040 2853322
Rondje Geldrop 040 2855543
   
Vragen of opmerkingen? | Liever geen nieuwsbrief ontvangen?