Is deze nieuwsbrief slecht leesbaar?
 
 Januari/februari 2020 Nieuwsbrief 71
Jaarlijkse BBQ voor alle vrijwilligers van Landgoed Kasteel Geldrop als dank voor hun tomeloze inzet


Een spelletje schaak op een bank in de kasteeltuin
Van de redactie

Weer waren er prachtige zomermaanden, waarin veel mensen er op uit trekken. Zo zijn er gedurende de zomeropenstelling van het kasteel (15 juli - 15 augustus) 1503 bezoekers geteld die ons prachtige landhuis hebben bezocht. Ook de kasteeltuin, de Kasteelhoeve, de Baron z'n Hof, zintuigentuin, IVN en kinderboerderij hebben geen klagen gehad in de afgelopen zomermaanden over het aantal bezoekers. Dat vraagt om een goed lopende organisatie en inzet van vele vrijwilligers van het landgoed. Als dank hiervoor organiseerde het bestuur en beheer een BBQ, die plaatsvond op het terrein van de kinderboederij. Ook de partners van de vrijwilligers waren hierbij uitgenodigd. Een zeer geslaagde bijeenkomst.
Er zijn ook veel passanten die door de kasteellaan wandelen of fietsen en daar de rust en stilte vinden om daar een moment van te genieten. Onlangs zat er op een zaterdagmorgen een koppel op de bank bij het water een spelletje schaak te spelen. Hoe rustgevend kan het zijn!

De komende maanden september en oktober staan vooral in het teken van 75 jaar bevrijding. In deze nieuwsbrief kunt u er veel over lezen.
Ook de Strabrechtconcerten en de lezingen van Literair Café Dommeldal staan weer op de agenda.

75 jaar vrijheid vier je samen. Door te herinneren, te herdenken, te vertellen en te vieren, leert de toekomst van het heden.

Voor uitgebreide informatie : Kasteel Geldrop
Kasteel Geldrop gezien vanuit de Baron z'n Hof (Foto: John  Schoolmeesters)
Agenda Landgoed Kasteel Geldrop

Zondag 1 september t/m zondag 27 oktober 2019
Expositie 75 jaar bevrijding "De kunst van het leven in oorlogstijd"

Zondag 1 september t/m zondag 27 oktober
2019
Expositie "In en om de eik"
IVN De Paardestal

Zondag 15 september 2019, 11.00 - 17.00 uur
"75 jaar bevrijding"
In en rondom Kasteel Geldrop

Zondagen 15, 22 en 29 sept., 6, 13, 20 en 27 okt.
14.30 uur en 15.30 uur
Verhaal in de kelder door Marianne Menting

Zondag 22 september 2019, 12.00 - 14.00 uur
Kasteelconcert Camiel Boomsma (piano)

Zondag 29 september 2019, 13.00 - 17.00 uur
Andere Mert Regenboog Festival

Woensdag 2 oktober 2019, 20.00 - 22.00 uur
IVN Thema-avond: "In en om de tuin" 
Marije van Schelven, De Paardestal 

Woensdag 2 oktober 2019, 20.00 - 22.00 uur
Literair Café Dommeldal: Peter Buwalda
Kasteelhoeve 

Donderdag 3 oktober 2019, 14.00 - 16.00 uur
Lezing door dhr. Hermens: Mijn Market Garden
Trouwzaal Kasteel Geldrop

Zondag 13 oktober 2019, 13.00 - 16.00 uur
IVN Kinder-doe-middag

Zondag 20 oktober 2019, 12.00-14.00 uur
Kasteelconcert Trio Zadig (pianotrio)

Zondag 27 oktober 2019, 14.00 - 17.00 uur
Poëzie met schilderkunst, Schellekens en Michielsen

    
                     
                                   Han van Meegeren


Meester vervalser Han van Meegeren aan het werk in zijn atelier
Oud-voorzitter Ton Klumper aan het woord
Over kunstschilders: werk bekend, persoon onbekend

Op ons Kasteel Geldrop hebben vooral kunstschilders, mede vanwege de inspanningen van de Kunstcommissie, de mogelijkheid om hun werk publiekelijk ten toon te stellen. Veel bezoekers komen de werken bekijken, bewonderen ze, óf nemen er, om eigen redenen, afstand van. In de meeste gevallen gaat het de bezoekers om het werk, de schilderijen van de kunstenaars. Maar minstens zo belangrijk en zéker zo interessant, is het om de mens achter de kunstenaar te kennen. Zo ben ik zéker nieuwsgierig naar die achterkant van de schilder. In Geldrop zijn die bekende "achterkanten” wat mij betreft beperkt tot Teun Gijssen en Toon van Engelen, onze oud-voorzitter van Stichting Kasteel Geldrop. Van vele andere exposanten kennen we deze niet. En tóch spreekt uit het werk van een kunstenaar meestal zijn/haar persoonlijkheid en motivatie, datgene wat hem of haar beweegt.

Zo’n dertig jaar geleden heb ik mijzelf verdiept juist in de persoon en de beweegredenen van een bijzondere kunstschilder. Hij was een verre neef van mijn grootmoeder en zei “tante” tegen haar. Hij is beroemd geworden door zijn vervalsingen van 17e-eeuwse grootmeesters, zoals Vermeer en Pieter de Hoogh: Han van Meegeren. De mens achter deze schilder, die ik overigens niet heb gekend, was getekend door diens zelfbeeld dat hem was ingeprent door zijn vader. Deze liet hem vaak strafregels schrijven met als inhoud: “ik ben niets, ik weet niets en ik kan niets”. Juist dáárdoor wilde hij in de echte wereld “iemand” worden en zijn. Hij bereikte dat door zijn vervalsingen. In wezen leek hij daarom op de ons bekende Kapitein van Köpenick, de schoenlapper die belangrijk wilde zijn in zijn dorp. Ik hoop van harte dat wij met dit soort situaties nooit te maken krijgen. Kunstcommissie, “let op uw saeck”.

Lees meer....

De kunst van het leven in oorlogstijd
Expositie 75 jaar bevrijding
Zondag 1 september t/m zondag 27 oktober 2019

De kunstcommissie van Stichting Landgoed Kasteel Geldrop presenteert in september en oktober 2019 een bevrijdingstentoonstelling “De kunst van het leven in oorlogstijd”.

Een ingetogen expositie die leest als een boekenkast: 
met verhalen van kinderen van toen,
over mensen van toen tot nu,
met medewerking van mensen van nu,
voor iedereen van nu en later.

In deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan bezetting, oorlog en het vieren van 75 jaar bevrijding. De expositie is een combinatie van verhalen, ingebrachte voorwerpen en kunst waarbij de inrichting een onderdeel wordt van de beleving. Dit zorgt voor verbinding, herkenning, erkenning en doorgeven aan nieuwe generaties.
De bezoeker verlaat de expositie met hoop.

De expositie is gratis te bezoeken van zondag 1 september tot en met zondag 27 oktober op elke donderdag, vrijdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Marlies Verdonk


Programma Kasteel Geldrop t.g.v. 75 jaar bevrijding
In gesprek met ......... Marlies Verdonk
(Rob van Helmond)

Als de uitvoering van de expositie "De kunst van het leven in oorlogstijd" net zo goed is als de manier waarop de bedenkster Marlies Verdonk erover vertelt, dan belooft dit een buitengewone tentoonstelling te worden.
De kunstcommissie van Kasteel Geldrop, waarvan Marlies al bijna twee jaar lid is, is ruim anderhalf jaar geleden gestart met brainstormen over en uitwerken van deze expositie.
Marlies is veel met taal bezig. Ze schrijft teksten, verhalen, gedichten. Ze spreekt en luistert dagelijks naar mensen, die allemaal hun eigen verhaal hebben. Dat doet ze in het centrum van beZINning te Eindhoven. Daarnaast is ze interieurontwerpster en kan ze haar creativiteit heel goed toepassen in het uitwerken van bijeenkomsten van allerlei aard. Zo ook bij deze expositie. Het doel van deze expositie is dat bezoekers geraakt worden door oorlogsverhalen, die op een bijzondere wijze zijn weergegeven.

Marlies wil het daarbij graag dichtbij en klein houden, waarbij de essentie van het verhaal het belangrijkste is. De expositie stelt een boekenkast voor, waarin boeken staan van verschillende genres. Ieder boek heeft een verhaal dat verteld is door een persoon, die dat wil delen met de bezoeker. Marlies heeft dat telkens op haar eigen kunstzinnige manier uitgebeeld, waarbij ze dankbaar gebruik heeft gemaakt van het materiaal dat de verteller heeft aangedragen. 
Zo is er een “boek” met als titel “Jongensboek” over het avontuur in het leven van enkele jongens, of “Het verre reisverhaal” over de vergeten oorlog in Indië, “Bladmuziek” over de Sinti en Roma. In totaal een 15-tal boeken, waarvan het onmogelijk is om het hele boek te kennen. Immers “Een oorlog kent vele gezichten die allemaal wat anders zien” aldus een citaat uit de brochure die de kunstcommissie voor u heeft samengesteld.

Een tentoonstelling die deze keer niet ingericht is met traditioneel oorlogsmaterieel, maar met verhalen van mensen die nauw betrokken zijn bij Geldrop en omgeving. Marlies heeft speciaal voor deze expositie een catalogus samengesteld, die voor €10,00 te koop is.
De opening van de expositie is op zondag 1 september. In de middag zal de zanggroep Multi(f)vocaal gedurende de middag een toepasselijk repertoire ten gehore brengen.
De expositie is te bezichtigen vanaf zondag 1 september t/m zondag 27 oktober op donderdag, vrijdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.


Bevrijdingssfeer op zondag 15 september in en om Kasteel Geldrop
Bevrijdingssfeer activiteiten 
11.00 - 17.00 uur


Het is in september 2019 precies 75 geleden dat Geldrop en Mierlo door de geallieerden zijn bevrijd. Daarom organiseert “Bevrijdingsfeer” in de maanden augustus, september en oktober vele activiteiten in de hele gemeente. Bevrijdingsfeer is een samenwerkingsverband tussen acht stichtingen, te weten: Centrum Hofdael, Geldrop Centrum, Geldrop Anders, Heemkundekring Myerle, KommuS, Landgoed Kasteel Geldrop, Liberty Loop en Village Marketing. Deze stichtingen hebben het onderstaande programma op Landgoed Kasteel Geldrop opgesteld. 

Vertrek lopers Liberty Loop en Freedom Run 
11.00 uur 10 miles
11.15 uur 8 miles
11.30 uur 4 miles
13.00 uur 0,5 mile
13.15 uur 1 mile

11.00-15.00 uur Band en DJ op het gazon voor het kasteel

11.00-15.00 uur Tweede Wereldoorlogverteraan Joe Cattini in Panoramakamer kasteel

12.00-16.00 uur Oorlogsveteranen in kasteel

12.00-17.00 uur Expositieopenstelling op eerste verdieping kasteel

13.00-16.00 uur Blaaskapellenfestival in kasteelparkCamiel Boomsma (piano)

Trio Zadig : Boris Borgolotto (viool), Marc Girard-Garcia (cello), Ian Barber (piano)
Strabrechttheater Kasteelconcerten

Zondag 22 september 2019, 
12.00 uur - 14.00 uur Camiel Boomsma (piano)     

Camiel Boomsma (1985)
vergaart bekendheid door het spelen van een eigenzinnig repertoire. De pers beschrijft zijn spel als gevoelig, indringend en diepzinnig. “Boomsma benadrukt de puurheid en diepgang van deze muziek, die plotseling veel dichter bij Mozart of Beethoven komt te staan. Schitterend!” – Luister magazine.
In 2013 ontving Boomsma een prestigieus stipendium van de Richard Wagner Stipendienstiftung. In datzelfde jaar kwam zijn, door nationale en internationale pers zeer positief ontvangen, debuut CD uit met een bijzondere samenstelling van pianotranscripties van het werk van Wagner bij Etcetera-Records. “Hij tekent de stemming vanaf de eerste noot uit” – De Volkskrant.
Camiel is genomineerd voor de GrachtenFestival Prijs 2018.

Zondag 20 oktober 2019, 12.00 uur - 14.00 uur
Trio Zadig (pianotrio)

Boris Borgolotto
speelt een viool uit 1750 van de beroemde Italiaanse maker Carlo Antonio Testore. Marc Girard Garcia speelt op een cello van Frank Ravatin, die hem is uitgeleend door de vereniging El Pasito. De pianist Ian Barber moet het doen met de vleugel die hem ter beschikking wordt gesteld Met de Steinway van Kasteelconcerten Geldrop zal hij niet ontevreden zijn.

Het Trio Zadig, bekroond met elf internationale prijzen, raakt het publiek dankzij zijn virtuositeit, elegantie en onweerstaanbaar enthousiasme. Boris Borgolotto en Marc Girard-Garcia studeerden samen aan het Conservatoire National Supérieur in Parijs en aan de Universität für Musik van Wenen. In 2014 ontmoetten ze de Amerikaanse pianist Ian Barber. Vanaf dan is Trio Zadig geboren en winnen ze in een hels tempo de ene na de andere prijs. Het trio concerteerde wereldwijd in prestigieuze zalen zoals de Wigmore Hall, het Shanghai City Theater, de Philharmonie in Parijs en de Salle Cortot. Momenteel zijn ze artiest in residentie in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Het is duidelijk: Trio Zadig behoort tot de internationale top van de pianotrio’s.
Uitgebreide informatie: Kasteelconcerten

Peter Buwalda: gast Literair Cafe in oktober


Kasteelhoeve: een prachtige accommodatie waarin het Literair Café Dommeldal optimaal kan floreren
                
Literair Café Dommeldal
Ontmoeting met een schrijver


Peter Buwalda
Woensdag 2 oktober 2019, 20.00 uur - 22.00 uur
Kasteelhoeve Geldrop

Na het succes van Bonita Avenue hebben we 8 jaar moeten wachten op zijn nieuwe roman. Maar nu is er dan eindelijk Otmars Zonen, deel 1 van een trilogie. En daarmee lost Buwalda zijn literaire belofte in. En het manuscript voor deel 2 ligt al klaar.Meer schrijversbezoeken bijwonen? Jaarkaarthouders betalen slechts € 45,- voor 5 lezingen.
Voor seizoen 2019-2020 zijn dat Peter Buwalda, Sonja Barend, Jaap Robben, Saskia de Coster en Bregje Hofstede! Jaarkaarten koop je bij boekwinkel van Grinsven in Geldrop.
Ook losse toegangskaarten verkrijgbaar voor € 11,-.Andere Mert Regenboog Festival (foto : Rob Biesters)


Andere Mert Regboog Festival (foto: Rob Biesters)
Andere Mert Regenboog Festival 
Zondag 29 september 2019, 13.00 uur - 17.00 uur


De Andere Mert Regenboogfestival is het jaarlijkse evenement in Geldrop-Mierlo rond het thema duurzaamheid, sociale initiatieven en multiculturele diversiteit. Kasteeltuin van Kasteel Geldrop vormt het decor voor dit multicultureel festival.

Elk jaar vind je alternatieve mogelijkheden van een duurzame levensstijl op diverse gebieden, zoals voeding, energie, verkeer en hergebruik van materialen. Zodat je geïnspireerd wordt over hoe je zelf kunt bijdragen aan een duurzame samenleving.

Flaneren of bezinnen, het gebeurt op de Andere Mert Regenboogfestival in een ontspannen sfeer. Omdat het leven in het Brabantse land ook gewoon leuk mag zijn. Onze eigen Bourgondische instelling, opgesierd met wereldse geluiden, geuren en kleuren!


Welkom op de kinderboerderij in de kasteeltuin

Kinderboerderij gelegen in kasteeltuin van Kasteel Geldrop
Kinderboerderij Geldrop

Oproep voor vrijwilligers

We zoeken dringend naar vrijwilligers die een dagdeel kunnen invallen in ons winkeltje. Je doet dan de kassa, bent het eerste informatiepunt voor mensen en bellers, helpt mensen aan de balie en zorgt ervoor dat alles schoon is. Je moet boven de 18 zijn, zelfstandig kunnen werken en houden van een gezellige chaos.
Ook (vrijwillige) dierverzorgers zijn welkom voor diverse dagdelen. Ook dan moet je zelfstandig kunnen werken, boven de 18 zijn en ook houden van die gezellige chaos. Verder kan iedereen een kijkje op onze website nemen voor meer in te vullen vacatures.

Je mag ons bellen voor meer informatie op 040 2858252.
Een mailtje sturen naar info@kinderboerderij.nl kan ook, of kom gewoon even langs.

Monique Peeman, beheerder Kinderboerderij


Dierendag, zondag 6 oktober 2019 in de middag (officiële feestdatum 4 oktober)

We willen graag onze dieren in het zonnetje zetten speciaal voor dierendag. Help je mee?
Samen maken we een lekkere (rauwe) groentetaart voor de geiten en schapen en creëren we een feestelijke stemming. Vaak kun je op deze dag ook je eigen konijn of cavia meenemen voor een nageltjes- en basisgezondheidscheck. (Het heeft de voorkeur dat jouw huisdier is ingeënt. Dit om onze eigen dieren en die van jezelf beter te beschermen.) Kijk dichter bij de datum nogmaals op deze kalender om er zeker van te zijn dat de nageltjes- en basisgezondheidscheck ook daadwerkelijk door kan gaan. Toegang is gratis.

Zie onze website: programma kinderboerderij

                            


Minicursus paddestoelen: opruimers in de natuur
Activiteiten IVN 2019 (september en oktober)

Woensdag 4 september 2019, 20.00 uur - 22.00 uur

Film van Cor Speek "Natuur rondom Geldrop"
Natuurinformatiecentrum De Paardestal Kasteeltuin

Dinsdag 8 oktober 2019, 20.00 uur - 22.15 uur
Start fotocursus door H. van de Boomen
4 bijeenkomsten: € 40,- 
Inschrijven: thvdboom@onsbrabantnet.nl 

Woensdag 9 oktober 2019, 20.00 uur - 22.15 uur
Start minicursus paddestoelen door Harrie Broeksteeg
4 bijeenkomsten: € 30,-
Inschrijven: dorotheheiligers@hotmail.com

Zondag 13 oktober 2019, 13.00 uur - 16.00 uur
Kinder-doe-middag

Voor uitgebreide informatie: IVN Geldrop  


          Activiteiten Kasteelhoeve Geldrop

Meer informatie over activiteiten Kasteelhoeve op onze website: kasteelhoeveLandgoed Kasteel Geldrop: trouwlocatie nummer 1 van Noord-Brabant


Stichting Landgoed Kasteel Geldrop 040 2801230
Kasteelhoeve (partijen en theetuin) 040 7874561
Kasteelconcerten Geldrop 040 3685766
Kinderboerderij 040 2858252
IVN 040 2867549
Vrienden van Kasteel Geldrop 040 2801230
Kinderfeestjes 040 2853322
Rondje Geldrop 040 2855543
   
Vragen of opmerkingen? | Liever geen nieuwsbrief ontvangen?